Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

“Sve je spremno za poskupljenje”: Građanima uskoro stižu veći računi za struju?

Autor:BHRT

Preporučeno

Ukoliko Regulatorna komisija odobri, novi tarifni postupak bi se primjenjivao od 1. 1. 2023. i važio bi naredne tri godine.

Iako vlast u Republici Srpskoj tvrdi da neće doći do poskupljenja cijene električne energije, računi bi od sljedeće godine mogli biti veći zbog mogućeg povećanja mrežarina. Naime, svih pet operatora distributivnih sustava u RS podnijeli su Regulatornoj komisiji za energetiku RS zahtjev za povećanje cijena mrežarina koje u računu za električnu energiju učestvuju gotovo 50 posto, javlja BHRT.

Svih pet distributivnih preduzeća u RS uključujući i Elektrokrajinu podnijeli su zahtjev za provođenje tarifnog postupka za određivanje naknade za korišćenje distributivne mreže. Kao razlog navode enormna poskupljenja repromaterijala za održavanje mreže i činjenicu da je zadnji tarifni postupak proveden 2015. godine. U Regulatornoj komisiji potvrdili su da se zahtjevi pregledaju i da se odnose na sve kategorije potrošnje.

Upravo se čita:  Preminuo poznati doktor Hamza Žujo, radio i na slučaju Memić

“Ne možemo jednoznačno reći koliko će Regulatorna komisija utvrditi opravdane naše troškove jer su cijene materijala povećane od 30-150 posto u zavisnosti od vrste materijala koji mi koristimo na održavanju mreže”, navodi Predrag Klincov, portparol ZP “Elektrokrajina” a.d. Banja Luka.

“U skladu sa Tarifnom metodologijom Regulatorna komisija će nakon pregleda dostavljenih zahtjeva i dokumentacije, kao i eventualnih dopuna, donijeti odluku o provođenju tarifnog postupka i održavanju javnih rasprava, te izdati obavještenje za javnost. Konačna odluka po zahtjevima operatora distributivnog sistema biće donesena do kraja ove godine”, navode iz Regulatorne komisije za električnu energiju RS.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Mrežarine u računu za električnu energiju učestvuju oko 50%. To znači da će ukoliko se odobri povećanje ove naknade nezavisno od cijene električne energije računi biti veći. Sve je spremno za poskupljenje, iako vlast pred izbore to ne želi priznati, ističe predsjednik Odbora za privredu u Narodnoj skupštini RS.

“Neće doći do povećanja cijene električne energije koja dolazi iz proizvodnih preduzeća iz sistema EP RS ali će će računi građana i provrede biti značajano uvećani zbog povećanja cijena mrežarina”, ističe Maksim Skoko, potpredsjednik SPS-a i predsjednik Odbora za privredu u NSRS.

Upravo se čita:  Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Ako ste kupili ove pancerice, odmah ih prestanite koristiti

“Vi znate da je regulator nezavisno tijelo, nezavisno od Vlade i ministarstva i mi na njega ne možemo uticati. Ali sam siguran da će regulator ozbiljno voditi računa o tome da se u ovom trenutku ne povećava ta vrsta naknada, a za nas je jako važno da se ne povećava cijena energije”, kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Ukoliko Regulatorna komisija odobri, novi tarifni postupak bi se primjenjivao od 1. 1. 2023. i važio bi naredne tri godine.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas