Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Sve s leđa građana – Pogledajte sramotno visoke plaće direktora u BiH

Preporučeno

Dok se sve učestalije govori o masovnom protestu penzionera, čiji je položaj u BiH više nego težak, o sve većem broju humanitarnih apela, gladnih, nezaposlenih, osiromašenih… ima i onih koji u ovoj državi žive životom na visokoj nozi.

plateZa tu grupu ljudi, direktore i uposlenike državnih i entitetskih agencija, zavoda, instituta, fondova… prošle godine je iz budžeta na osnovu brutoplaća isplaćeno ukupno 522 miliona i 424 hiljade maraka, istraživanje je TV1.

Osim zastupnika u parlamentima, ministara i sičnih političkih funkcija na kojima se više nego dobro zarađuje, lagodan život u zemlji napaćenih imaju:

Zlatko Baraš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH sa najvećom je plaćom u ovom entitetu kada su u pitanju javna preduzeća i ona iznosi 8.000 KM. Slijede ga Nikola Krešić, direktor HZHB sa plaćom od 6.000 KM, koliko ima i Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH.

Upravo se čita:  Generalna skupština UN-a danas razmatra rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Civilizacijski korak ka istini i pravdi

Među direktorima koji primaju više od zakonski dozvoljene plaće su i direktor Ivan Veličanin, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo sa 6.000 KM. Karakteristično za ovu kompaniju je da na jednom radnom mjestu rade i do tri osobe, izvještava TV1.

Direktor BH Airlinesa, o čijem lošem poslovanju je šira javnost upoznata, ima plaću od 5.000 KM, a donedavni direktor posrnulog GRAS-a Hasan Bašić je imao 4.000 KM.

Na svoja primanja se ne može požaliti ni Stipe Prlić, direktor kompanije HT Mostar, čija je plaća 6.000 KM.

Kada je u pitanju drugi bh. entitet RS, na osnovu plaća se može zaključiti da je i u njemu najbolje biti na čelu nekog javnog preduzeća, gdje se naravno dolazi preko političkih partija. Tako plaću od 4.000 KM uživa Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, 5.000 KM ima Dragan Davidović, koji je u fotelju direktora RTRS-a zasjeo prije toliko godina da se ni on ne sjeća kada je to bilo.

Upravo se čita:  Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Jedna od onih sa debelim novčanikom je i Branislava Milekić, direktorica Elektroprivrede RS, čija je plaća 6.000 KM. Rekorderka u ovom entitetu, kada su u pitanju plaće čelnih ljudi javnih preduzeća, je Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, koja ima 7.000 KM.

Ništa manje nisu rastrošne ni pojedine državne agencije koje svoj nerad debelo naplaćuju. Ako prvi put čujete za Agenciju za zaštitu bilja BiH, onda ćemo vam reći i to da ona ima oko 17 zaposlenih kojima je prosječna plaća 2.450 KM.

Upravo se čita:  Osjetno pojeftinilo gorivo na pumpama u BiH, ovo su nove cijene

BiH ima Agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, koja također ima oko 17 zaposlenih, a njihova prosječna plaća je oko 2.500 KM.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine nema stalno zaposlene, a njen direktor ima plaću od 5.600 KM, domar ima plaću od 1.120, a vozač 1.400 KM.

Kada se sve sabere, zajedno sa plaćama ostalih u glomaznoj administraciji, više od polovine prihoda iz poreza se troši na plaće birokratskog aparata. Ministri, sekretarice, vozači, automobili, nalozi za službena putovanja, dnevnice…, sve to preko leđa građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

 

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas