Srijeda, 28 veljače, 2024

Sve više doktora napušta USK, aktiviraju se oni penzionisani

Autor:Patria

Preporučeno

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.

I dok s jedne strane svjedočimo da smo platili cjepiva koje nam nisu isporučena, s druge strane svjedočimo da zbog niskih plaća bilježimo masovni odlazak liječnika u zapodnoeuropske zemlje, što je problem koji sve više pogađa Bosnu i Hercegovinu.

Loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu i niske plaće najčešći su razlozi zbog kojih odlaze, a upitno je čine li što vlasti da ih zaustave.

Upravo se čita:  Poslodavci još uvijek plate dijele u kovertama a radnici šute

Trend odlaska ljekara je u Bosni i Hercegovini poprimio epidemijske razmjere. Poseban je problem što odlazi najmlađi i najsposobniji kadar, a to je naročito izraženo u Unsko-sanskom kantonu čijem zdravstvenom sistemu prijeti kolaps. A zbog čega ljekari odlaze, više je nego jasno.

Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK za BHRT kaže da je plata prvi i osnovni razlog tome. “Ne samo to, već i loši uslovi rada, loše vrednovanje stručnosti i znanja, nemogućnosti napredovanja u struci na osnovu znanja. Nepostojanje bilo kakve edukacije koju bi poslodavci plaćali za ljekare i niz drugih faktora. Sve kad sastavimo, dobijemo razloge”, kaže Reko.

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.

“Dom zdravlja Bužim je nekoliko puta raspisivao konkurs za mlade ljekare, tako je i u Bosanskoj Krupi, jednostavno ne mogu naći ljekare koji su voljni doći u provinciju za tako male novce. Mora se nešto poduzeti hitno”, dodaje Reko.

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

Posljedice egzodusa ljekara na terenu se već uveliko osjećaju. U Sanskom Mostu, primjerice, rade čak oni koji su u mirovini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas