Nedjelja, 14 travnja, 2024

Sve više internet prevara u BiH: Umjesto telefona dobio pakovanje makarona!

Preporučeno

Forumi su prepuni ispovijesti prevarenih bh. građana koji su kupovali putem interneta, a među brojnim slučajevima izdvaja se svjedočenje jednog kupca, koji tvrdi da je dobio pakovanje makarona umjesto telefona samsung S3

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Iako je mislio da je riječ o pouzdanom trgovcu, ovaj je građanin prošao kao bos po trnju, zbog čega je zatražio pomoć nadležnih.

“Moja reakcija je bila poziv MUP-u i dalje procuseiranje dotičnog”, navodi ovaj forumaš.

Jedna žena, opet, piše da nije znala šta se dešava kada kupujete onlajn, misleći da su svi pošteni.

“Evo, prije sedam dana stavim da tražim čizmice zara i dajem 50 maraka. Javi mi se dotična iz Mostara, kaže ima čizme i pita me kako da pošalje. Ja joj dala adresu i broj pošte da pošalje pouzećem”, navodi prevarena žena.

Upravo se čita:  Filmsko hapšenje u Banjoj Luci: Dvije Brazilke osumnjičene za prostituciju

Njene su se muke počele nizati kada joj je prevarantkinja napisala da njen muž ima račun u banci, te je zatražila da joj novac uplati na taj način. Misteriozna trgovkinja je napisala da je u četvrtak poslala čizme.

“Ja u petak uplatila pare i, evo, danas joj pišem kad će to stići jer mi u pošti kažu da je već trebalo… Ona mene blokirala! Ja sa drugog profila napišem, i tu me blokirala…. Osta’ ja bez 50 KM”, požalila se prevarena žena.

Ništa bolje nije prošao ni forumaš koji je prodavao hard disk za laptop, jer je ostao “kraći” i za taj uređaj i za svoj novac.

“Momku sam poslao hard disk od 60 gigabajta, na otkupninu od 35 maraka, i platio sam poštarinu 12 KM. Znači, ja sam mu poslao ispravan disk 100 posto… Rekao je da disk ne radi, ja sam mu na to odgovorio da vrati disk i da ću mu ga zamijeniti. On je u paket stavio neki potpuno drugi disk, i to od 40 gigabajta”, ističe ovaj forumaš.

Upravo se čita:  Uočena velika policijska kolona na autoputu kod Sarajeva, poznato je kuda su se uputili

Iz policije je potvrđeno da je Prnjavorčanin S.M. prijavio nedavno da ga je prevario A.H. iz Mostara, s kojim je, putem interneta, još 15. januara, dogovorio razmjenu mobilnih telefona. Ispričao je policiji da je on poslao svoj telefon Mostarcu, ali da on nije njemu svoj.

Zaposleni na portalu pik.ba kažu da srazmjerno rastu broja posjetilaca tog portala, raste i broj žalbi. Potencijalne kupce putem interneta savjetuju da dobro odmjere prije nego što se odluče za kupovinu.

Upravo se čita:  Capital.ba: Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

“Budite oprezni, sveobuhvatni, s naglaskom na strpljivi, zatim posmatrajte transakciju sa druge strane, misleći na ‘šta ako’, te ustanovite zašto korisnik predlaže napisani način komunikacije, plaćanja i isporuke artikla. Jednostavno, vršite vlastitu provjeru druge strane s kojom trgujete”, savjetuje Aida Starčević, PR i brend menadžer portala pik.ba.

No, očigledno je da brojni građani i ne prijavljuju policiji da su postali žrtva prevare, jer u MUP-ovima kažu da takve prijave dobijaju rijetko.

“Mi savjetujemo građane da budu oprezni pri takvim kupovinama i, naravno, ako smatraju da su prevareni da to i prijave policiji”, kaže Aldina Ahmić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećanja radi, nedavno je jedan Srbijanac umjesto naručenog notebooka, dobio cjepanicu, a slične su prevare zabilježene i u ostalim državama u regionu.

(Nezavisne novine)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas