Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Sve više međunacionalnih sukoba: Hoće li Vojvodina postati novo ‘bure baruta’?

Preporučeno

Predsjednik Skupštine kaže da su “strah, nesigurnost i zebnja postali dio svakodnevice Vojvodine”

Foto: BETA
Foto: BETA

Predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pasztor ocijenio je da je sigurnosna situacija u Vojvodini pogoršana poslije niza incidenata, od kojih su neki imali odlike međunacionalnih sukoba, objavio je u subotu novosadski “Dnevnik”.

Pasztor je na to ukazao u otvorenom pismu koje uputio premijeru Srbije Ivici Dačiću, od kojega je zatražio konkretne mjere Vlade i MUP-a Srbije radi “ostvarivanja prava građana na život u sigurnom okruženju te sprječavanja međunacionalnih incidenata”.

Upravo se čita:  Nastavlja se potraga za tijelom malene Danke Ilić: Policija na novoj lokaciji

Predsjednik Skupštine Vojvodine je podsjetio da se prošle sedmice dogodio niz incidenata koji su narušili sigurnost građana Novog Sada, Temerina, Bečeja i Subotice i ukazao da su “strah, nesigurnost i zebnja postali dio svakodnevice Vojvodine”.

“Duboku zabrinutost izaziva činjenica da institucionalni mehanizmi zaštite osobne i imovinske sigurnosti u Vojvodini ne funkcioniraju”, naveo je Pastor.

U mjestu Temerinu su prije nekoliko dana pretučena trojica mladića mađarske nacionalnosti, od kojih jedan teže, koje je napala skupina osoba “psujući im majku mađarsku na srpskom jeziku”, prenijeli su vojvođanski mediji.

Upravo se čita:  Poznata srbijanska voditeljica pronađena mrtva

Na to je reagirala i mađarska vlada koja je tražila poduzimanje “odlučnih koraka” na pružanju sigurnosti mađarskoj manjini u Vojvodini.

Tuči u Temerinu prethodio je sukob na međunacionalnoj osnovi u Bečeju, zabilježeno je lomljenje table Slovačkog kulturnog centra, a u Novome Sadu traje “rat plakatima i grafitima” oko pitanja autonomije Vojvodine.

“Sve ove okolnosti mogle bi dovesti do samoorganiziranja građana Vojvodine radi elementarne zaštite njihove osobne sigurnosti, što nužno vodi u još rizičnije situacije”, priopćila je ovome povodu Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Upravo se čita:  Ovo je Albanka koja je vozila BMW 170 km/h i usmrtila brata i sestru iz Gradca

Ova stranka je u priopćenju kritizirala premijera Dačića što godinu i pol ignorira inicijativu LSV-a za osnivanjem Policijske uprave za Vojvodinu, kako bi se omogućila decentralizacija i bolja koordinacija rada MUP-a Srbije.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas