Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Sve više međunacionalnih sukoba: Hoće li Vojvodina postati novo ‘bure baruta’?

Nemojte propustiti

Predsjednik Skupštine kaže da su “strah, nesigurnost i zebnja postali dio svakodnevice Vojvodine”

Foto: BETA
Foto: BETA

Predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pasztor ocijenio je da je sigurnosna situacija u Vojvodini pogoršana poslije niza incidenata, od kojih su neki imali odlike međunacionalnih sukoba, objavio je u subotu novosadski “Dnevnik”.

Pasztor je na to ukazao u otvorenom pismu koje uputio premijeru Srbije Ivici Dačiću, od kojega je zatražio konkretne mjere Vlade i MUP-a Srbije radi “ostvarivanja prava građana na život u sigurnom okruženju te sprječavanja međunacionalnih incidenata”.

Upravo se čita:  Poduzetnik se vraćao iz Bosne i Hercegovine, zaustavili ga na granici: ‘Oči su im zinule kad su vidjeli što imam‘

Predsjednik Skupštine Vojvodine je podsjetio da se prošle sedmice dogodio niz incidenata koji su narušili sigurnost građana Novog Sada, Temerina, Bečeja i Subotice i ukazao da su “strah, nesigurnost i zebnja postali dio svakodnevice Vojvodine”.

“Duboku zabrinutost izaziva činjenica da institucionalni mehanizmi zaštite osobne i imovinske sigurnosti u Vojvodini ne funkcioniraju”, naveo je Pastor.

U mjestu Temerinu su prije nekoliko dana pretučena trojica mladića mađarske nacionalnosti, od kojih jedan teže, koje je napala skupina osoba “psujući im majku mađarsku na srpskom jeziku”, prenijeli su vojvođanski mediji.

Upravo se čita:  Dušan Obrenović, koji je jučer pretučen na Kosovu, prije prelaska u pravoslavlje zvao se Sulejman Muratović

Na to je reagirala i mađarska vlada koja je tražila poduzimanje “odlučnih koraka” na pružanju sigurnosti mađarskoj manjini u Vojvodini.

Tuči u Temerinu prethodio je sukob na međunacionalnoj osnovi u Bečeju, zabilježeno je lomljenje table Slovačkog kulturnog centra, a u Novome Sadu traje “rat plakatima i grafitima” oko pitanja autonomije Vojvodine.

“Sve ove okolnosti mogle bi dovesti do samoorganiziranja građana Vojvodine radi elementarne zaštite njihove osobne sigurnosti, što nužno vodi u još rizičnije situacije”, priopćila je ovome povodu Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Upravo se čita:  Popili dvije kafe u Biogradu pa doživjeli šok: "Odbila sam platiti i krenulo je natezanje"

Ova stranka je u priopćenju kritizirala premijera Dačića što godinu i pol ignorira inicijativu LSV-a za osnivanjem Policijske uprave za Vojvodinu, kako bi se omogućila decentralizacija i bolja koordinacija rada MUP-a Srbije.

(Fena)

Pročitajte još

Izdvajamo

Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutros je u...

Možda vas zanima i ovo