Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Sve vrijeme se tragalo za nečim što je u nama – Lijek za rak pronađen u ljudskom tijelu!?

Nemojte propustiti

Američki naučnici izdvojili su molekul po imenu TIC10 koji u ljudskom tijelu aktivira protein koji je u stanju da se izbori i sa najopakijim tumorom. Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji došli su do revolucionarnog otkrića koje ukazuje na to da je naše tijelo u stanju samo da savlada rak!

Ilustracija
Ilustracija

Oni su izolovali protein nazvan TRAIL, koji, prema njihovim riječima, pomaže imunološkom sistemu da potisne rast i razvoj tumora u organizmu. Pošto je ovaj protein dio ljudskog imunološkog sistema, on nije otrovan i ne utiče negativno na cjelokupno zdravstveno stanje poput hemoterapije ili zračenja.

Upravo se čita:  Od danas u FBiH je zabranjeno pušiti u zatvorenim javnim mjestima, ali i u automobilima gdje se nalaze maloljetne osobe

Ako se određenom dozom molekula TIC10 tretira područje zahvaćeno kancerom, aktivira se gen za protein TRAIL i, uz klasičnu terapiju protiv raka ili ne, pomaže imunološkom sistemu da se izbori sa malignim ćelijama.

Ono što je posebno značajno kod ovog otkrića jeste to da je TIC10 molekul dovoljno mali da je u stanju da premosti moždanu barijeru i iz krvi direktno pređe tumorom zahvaćeni dio mozga, što do sada nije bilo moguće.

Upravo se čita:  U ponedjeljak će se znati rang-liste za direktora DKPT-a i zamjenika direktora Granične policije BiH

– Na početku istraživanja nismo mogli ni da pretpostavimo da bi ovaj molekul mogao da pomogne u liječenju tumora na mozgu, tako da je za nas ovo zaista jedno prijatno otkriće – rekao je glavni istraživač, onkolog Vafik El Deiri.

Još jedna pozitivna strana ovog otkrića je i to da TIC10 ne aktivira gen TRAIL samo kod kancerogenih ćelija, već i kod onih okolnih, koje na prvi pogled djeluju zdravo.
– Veoma sam iznenađen i impresioniran onim što smo uspjeli da postignemo. Korišćenjem mini-molekula uspjeli smo da prevaziđemo prepreke za aktivaciju TRAIL proteina, čime je organizmu omogućeno da se protiv tumora bori kao da mu je imunitet potpuno zdrav – ispričao je naučnik.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili prognozu do srijede te upozorenje: "Zbog padavina moguća pojava bujica!"

S obzirom na to da su do ovih otkrića došli na zamorčićima, bit će potrebno još kliničkih istraživanja da bi konačno molekul TIC10 počeo da se primjenjuje i u terapijama za ljude.

(Telegraf)

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo