Subota, 20 travnja, 2024

Sve vrijeme se tragalo za nečim što je u nama – Lijek za rak pronađen u ljudskom tijelu!?

Preporučeno

Američki naučnici izdvojili su molekul po imenu TIC10 koji u ljudskom tijelu aktivira protein koji je u stanju da se izbori i sa najopakijim tumorom. Naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji došli su do revolucionarnog otkrića koje ukazuje na to da je naše tijelo u stanju samo da savlada rak!

Ilustracija
Ilustracija

Oni su izolovali protein nazvan TRAIL, koji, prema njihovim riječima, pomaže imunološkom sistemu da potisne rast i razvoj tumora u organizmu. Pošto je ovaj protein dio ljudskog imunološkog sistema, on nije otrovan i ne utiče negativno na cjelokupno zdravstveno stanje poput hemoterapije ili zračenja.

Upravo se čita:  Upaljen narandžasti meteoalarm za veći dio BiH

Ako se određenom dozom molekula TIC10 tretira područje zahvaćeno kancerom, aktivira se gen za protein TRAIL i, uz klasičnu terapiju protiv raka ili ne, pomaže imunološkom sistemu da se izbori sa malignim ćelijama.

Ono što je posebno značajno kod ovog otkrića jeste to da je TIC10 molekul dovoljno mali da je u stanju da premosti moždanu barijeru i iz krvi direktno pređe tumorom zahvaćeni dio mozga, što do sada nije bilo moguće.

Upravo se čita:  Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas

– Na početku istraživanja nismo mogli ni da pretpostavimo da bi ovaj molekul mogao da pomogne u liječenju tumora na mozgu, tako da je za nas ovo zaista jedno prijatno otkriće – rekao je glavni istraživač, onkolog Vafik El Deiri.

Još jedna pozitivna strana ovog otkrića je i to da TIC10 ne aktivira gen TRAIL samo kod kancerogenih ćelija, već i kod onih okolnih, koje na prvi pogled djeluju zdravo.
– Veoma sam iznenađen i impresioniran onim što smo uspjeli da postignemo. Korišćenjem mini-molekula uspjeli smo da prevaziđemo prepreke za aktivaciju TRAIL proteina, čime je organizmu omogućeno da se protiv tumora bori kao da mu je imunitet potpuno zdrav – ispričao je naučnik.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

S obzirom na to da su do ovih otkrića došli na zamorčićima, bit će potrebno još kliničkih istraživanja da bi konačno molekul TIC10 počeo da se primjenjuje i u terapijama za ljude.

(Telegraf)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas