Srijeda, 21 veljače, 2024

Švedska želi u NATO, ali bez baza i nuklearnog oružja na svom tlu

Autor:Patria

Preporučeno

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde nazvala je ovo “povijesnom odlukom”.

Švedski vladajući socijaldemokrati objavili su da podupiru ulazak zemlje u NATO. S obzirom na to da je Finska već spremna predati svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Andersson sada kaže da je “sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti službenu prijavu”, prenosi Reuters.

“Socijaldemokrati će stoga raditi na osiguravanju da Švedska, ako NATO odobri zahtjev, izrazi jednostrane rezerve protiv raspoređivanja nuklearnog oružja i stalnih baza na švedskom teritoriju”, nastavlja se u priopćenju.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde nazvala je to “povijesnom odlukom”.

“Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju za Švedsku i Europu u cjelini”, dodala je.

Finski predsjednik Sauli Niinisto formalno je danas objavio da njegova zemlja podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, što je povijesna promjena neutralne vanjskopolitičke orijentacije zemlje koju je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Bosanac varao socijalni sistem Austrije: Primao pomoć a imao posao

“Danas su predsjednik i vladin odbor za vanjske poslove zajedno odlučili da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, rekao je Niinisto novinarima u predsjedničkoj palači u Helsinkiju. Rekao je da će se tim potezom maksimizirati sigurnost zemlje.

Ministar vanjskih poslova Turkse Mevlut Cavusoglu rekao je da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u. On je danas razgovarao sa svojim švedskim i finskim kolegama i svi su nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas