Subota, 13 srpnja, 2024

Švicarci protjeruju poštara iz BiH, ukrao pakete vrijedne 100.000 franaka

Preporučeno

On je na suđenju sam priznao da je svakog dana očekivao da mu se policija pojavi na vratima, ali ništa se nije dešavalo.

Sud u Cirihu osudio je državljanina Bosne i Hercegovine (36) na 15 mjeseci uslovne kazne te petogodišnje protjerivanje iz Šviarske jer je, radeći kao poštar, ukrao pakete vrijednosti 100.000 franaka (više od 204.000 KM).

Kako se moglo čuti tokom suđenja, on je pakete krao dok je bio zaposlen kao poštar u švicarskoj poštanskoj službi. Dokazano je da je ukrao sadržaj 43 paketa, ukupne vrijednosti 100.000 franaka.

Upravo se čita:  Ni brašno iz Evrope nije sigurno, hitno se povlači: Otkrivena bakterija koja proizvodi opasni shiga toksin

On bi uređajem skenirao paket kao da je dostavljen, iako nijedan od tih paketa nije završio na pravoj adresi. Robu koju bi uzeo iz paketa je preprodavao po Švicarskoj ili slao u BiH. Uglavnom su mu na meti bili televizori, ali i kafe aparati, agregat, kao i dva bicikla.

On je na suđenju sam priznao da je svakog dana očekivao da mu se policija pojavi na vratima, ali ništa se nije dešavalo.

Upravo se čita:  Bosanac preživio udar voza u Njemačkoj

“Zaista ne shvatam kako me niko nije primijetio čak dva mjeseca”, rekao je on, naglašavajući u više navrata da nije svojevoljno postao kriminalac.

Naveo je kako je imao kockarske dugove. Novcem od preprodaje želio je da otplati te dugove. Njegov advokat je rekao da je njegova “igra” bila klasična: stare dugove je otplaćivao novim zaduživanjem. U jednom momentu ti dugovi iznosili čak pola miliona franaka. Navodno ima dug prema 70 ljudi, što u Švicarskoj, što u BiH.

Upravo se čita:  Bosanac preživio udar voza u Njemačkoj

Međutim, vremenom su kreditori počeli da šalju prijetnje da će mu zapaliti roditeljsku kuću, zbog čega je morao nešto hitno da preduzme. Na kraju je odlučio da krade i preprodaje stvari koje je trebao da isporuči građanima, pišu Nezavisne.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas