Subota, 10 lipnja, 2023

Svjetski bošnjački kongres: “UN treba 11. juli proglasiti danom sjećanja na genocid u Srebrenici”

Nemojte propustiti

Svjetski bošnjački kongres uputio je pismo generalnom tajniku Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu u kojem traži da se 11. juli proglasi u UN-u, Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U pismu, koje su uputili dr. Mustafa Cerić i Haris Hromić predsjednik i potpredsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, navodi se da je Evropski parlament prepoznao važnost institucionalnog sjećanja na genocid u Srebrenici…te “da su Ujedinjene nacije u svom Izvještaju o padu Srebrenice, objavljenom pod okriljem generalnog tajnika Kofi Annana, 15. novembra 1999. godine, garantovale da ćemo zajedno djelovati kako bi se 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama”…

Upravo se čita:  Vasković šokirao Hadžifejzovića, najavio hapšenja 'jačih igrača': Bit će pakleno ljeto!

“Dakle, sasvim je prirodno da se angažiramo i radimo zajedno s vašim časnim uredom i sa članovima Generalne skupštine kako bi se 11. juli formalno proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama”, navodi se u pismu.

Uz očekivanje da će generalni tajnik UN-a poduzeti konkretne korake radi realizacije spomenute inicijative, u pismu se navodi da je Evropska unija smatrala da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način da se oda počast žrtvama genocida i pošalje jasna poruka budućim generacijama.

Upravo se čita:  Poznati novi detalji pronalska droge u Širokom Brijegu: Razbijen lanac krijumčarenja kokaina!

“Ova rezolucija je usvojena s ogromnom većinom od 556 glasova ‘za’, 22 ‘uzdržana’ i 9 glasova ‘protiv'”, navodi se, među ostalim, u pismu.

(Fena)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo