Subota, 13 srpnja, 2024

Tegeltija razgovarao sa britanskom ministarkom Morton: Evropski put BiH neupitan

Preporučeno

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa britanskom ministarkom za evropsko susjedstvo i Ameriku Vendi Morton o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je naglasio da evropski put BiH, uprkos trenutnoj krizi izazvanoj širenjem pandemije Kovida – 19, ostaje visoko na listi prioriteta rada Vijeća ministara, te izrazio nadu da će BiH ostvariti dovoljne rezultate za što skorije dobijanje kandidatskog statusa i otvaranje pristupnih pregovora.

Upravo se čita:  Oglasio se i Ramo Isak nakon ulaska pripadnika Vojske Srbije u BiH: "Kontrolu granice ne vrši FUP"

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je ministarku Morton sa mjerama koje Vijeće ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima s ciljem sanacije posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, kao i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Sagovornici su ukazali na potrebu sklapanja bilateralnih sporazuma dvije zemlje, u kontekstu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, prije kraja isteka prelaznog perioda do 31. 12. 2020. godine, a do kada su na snazi i primjenjuju se trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Upravo se čita:  Komšić: Predsjedništvo nije odobrilo ulazak Vojske Srbije u BiH, odmah utvrditi ko je to dozvolio

Zajednički je ocijenjeno da BiH i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske imaju dobru i sadržajnu bilateralnu saradnju, a Tegeltija je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na razvojnoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini u brojnim oblastima. Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas