Srijeda, 21 veljače, 2024

Tegeltija tvrdi da se BiH priprema da postane članica Otvorenog Balkana

Preporučeno

“Nadam se da će oni članovi Predsjedništva koji su protiv, promijeniti odluku i razumjeti koliko je ovaj projekat važan za poslovnu zajednicu i građane i da će nam dati priliku, ne predsjedavajućem Vijeća ministara, nekom od ministara da bude član, već poslovnoj zajednici i građanima da koriste benefite iz ovog projekta”, naveo je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) rekao je da je Bosna i Hercegovina na Samitu Otvoreni Balkan u Ohridu u funkciji posmatrača, ali da očekuje da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Tegeltija je napomenuo da je poziv Bosne i Hercegovine za članstvo u ovom projektu, koji se nekada zvao Mini Šengen, od samog početka otvoren za Bosnu i Hercegovinu te da, osim Bosne i Hercegovine, ni Crna Gora nije prihvatila pristup, iako je novi premijer Dritan Abazović iskazao želju da pristupi, a prisutan je i na Samitu.

“Ovdje sam jer znam da gotovo sva poslovna zajednica u Bosni i Hercegovini želi da bude dio projekta Otvoreni Balkan i većina političara, pa da kažem i entiteta je opredijeljena da pristupi ovom projektu. Tu sam i da prenesem poruku članovima Otvorenog Balkana da se Bosna i Hercegovina priprema i želi da što prije postane član”, rekao je Tegeltija.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

Siguran je da bi se ovim projektom pomoglo poslovnoj zajednici, ali i građanima unutar te podsjetio da je prošle sedmice ponovo pozvao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da donese odluku o pristupanju Otvorenom Balkanu.

“Nadam se da će oni članovi Predsjedništva koji su protiv, promijeniti odluku i razumjeti koliko je ovaj projekat važan za poslovnu zajednicu i građane i da će nam dati priliku, ne predsjedavajućem Vijeća ministara, nekom od ministara da bude član, već poslovnoj zajednici i građanima da koriste benefite iz ovog projekta”, naveo je.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Tegeltija je konstatovao da se, kako je kazao, samo mali broj političara suprotstavlja ovom projektu.

“Pozivam ih i očekujem da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Otvorenom Balkanu”, zaključio je Predsjedavajući Vijeća ministara.

Inicijativa za saradnju Otvoreni Balkan uključuje Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija podržavaju ovu inicijativu, a podržala ju je i Rusija.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas