Četvrtak, 23 svibnja, 2024

“Teže preživljavam nego u ratu”: Sve teži život bh. građana, pred javnim kuhinjama tužni prizori

Autor:BHRT

Preporučeno

Korisnici Narodne kuhinje kažu, da im nije obroka koji ova kuhinja nudi, doslovce bi bili gladni.

S obzirom na brojna poskupljenja i mala primanja, građani Bosne i Hercegovine sve teže žive. Snalaze se na različite načine, ali njihova borba za preživljavanjem nadležne ne dotiče. O tome svjedoče i redovi pred narodnim kuhinjama. A bilježi se i više zahtjeva za jednokratnu socijalnu pomoć.

Na početku ove godine u Narodnoj kuhinji u Tuzli je registrirano je 2.400 korisnika, a sada ih je 364 više. Uz to, obroci se voze i na 20 punktova te 250 obroka na kućni prag starima i nemoćnima. Tima Alić kaže, ove godine joj je teže bilo preživjeti nego u ratu, javlja BHRT.

Upravo se čita:  Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

“Ja u radnju i ne idem, ja ne znam šta znači iznijeti kesu iz Binga. Ja sam jutros u 6 izašla iz kuće. Teško je svakome, ali meni je najteže kada ja ujutro nemam dati djetetu doručak, dijete mi nema patike”, kaže Tima.

“Petnaestero djece imam. Osmero sam školovala, sad školujem sedmero. Da ti iskreno kažem, hodam po kantama da bih hranila svoju djecu, da bih školovala. Ne prosim, ne kradem, ne otimam. Sve pošteno. Dođem u ovu kuhinju, vjeruj da mi nije kuhinje ne bi djeci imala šta dati da jedu”, priča Elvira Omerović.

Upravo se čita:  Možemo odahnuti: Olujni sistemi napustili BiH, slika iz Dervente "zaledila" građane

Korisnici Narodne kuhinje kažu, da im nije obroka koji ova kuhinja nudi, doslovce bi bili gladni.

“Ja se nadam da će biti više humanih ljudi, a i oni koji su manje humani, nadam se da će moći doći da pomognu, da postanu malo više humani. Da pomognu rad kuhinje, jer i korona i rat u Ukrajini, sve je to utjecalo na povećanje broja korisnika, na poskupljenje”, ističe Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora “Merhameta”.

Upravo se čita:  IDDEEA uputila važno upozorenje građanima BiH

Muhreta iz Kalesije svaki dan svoje domaće proizvode donosi u Tuzlu. Od toga, ona i suprug žive i preživljavaju. A kupaca je sve manje, jer nemaju novca.

Sve ovo ne budi nadu u nešto bolju 2023. godinu, jer preživljavanje je mnnogima postala svakodnevica.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas