Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Tihić: Do kraja jula riješiti slučaj “Sejdić-Finci”

Preporučeno

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da je i danas u Sarajevu sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarao o pronalaženju rješenja za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić – Finci” i da su sebi postavili rok da to učine do kraja mjeseca.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Mi sada sa HDZ-om BiH razgovaramo i pokušavamo da nađemo rješenje za provođenje odluke Sejdić – Finci. O tome će razgovarati i naši timovi. Iznijećemo određene prijedloge. Ne želimo ništa unaprijed da govorimo, ali smo sebi postavili rok do kraja mjeseca”, rekao je Tihić novinarima.

On nije želio da kaže koliko su ove dvije stranke blizu rješenja, ističući da “nema koristi ako je to i 90 odsto ako nije 100 odsto”.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

“Naš je cilj da možda tokom ovog mjeseca probamo postići dogovor o predmetu `Sejdić – Finci` što bi omogućilo aplikaciju za kandidatski status u EU, te u vezi sa vojnom imovinom što bi omogućilo napredak na putu prema NATO-u”, naglasio je Tihić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude postignuta ta vrsta dogovora, onda je SDA spremna da bude dio nove parlamentarne većine.

“Ako nema tog dogovora nismo spremni i ne želimo da ulazimo u to blato u kojem se sada nalazi vladajuća koalicija“, naveo je Tihić.

On je najavio da će se u četvrtak, 18. jula, u Sarajevu susresti i o ovom i drugim pitanjima razgovarati i sa novoizabranim predsjednikom HDZ-a 1990 Martinom Ragužom.

“Moramo prvo da završimo posao u Federaciji BiH, a onda bi razgovarali sa strankama iz Republike Srpske”, pojasnio je Tihić.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Govoreći o tome da li SDP BiH i dalje treba da bude dio parlamentarne većine, Tihić je naveo da ova stranka treba da se povuče ako neko postigne dogovore o predmetu “Sejdić-Finci” i vojnoj imovini.

“SDP je do sada obilato pokazao šta ne zna. Sve vrijeme, cijeli period od izbora, eksperimentisao je, u prvo vrijeme, sa raznim parlamentarnim većinama. Nisu postigli nijedan dogovor koji bi na određeni način riješio probleme. Mi smo uvijek bili za to da HDZ bude dio parlamentarne većine, ali SDP kao pobjednik nije bio za to“, tvrdi Tihić.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da svakodnevno razgovara i sa Tihićem i sa ostalom članovima šestorke, sedmorke ili četvorke i da zajednički traže određena rješenja.

Upravo se čita:  U BiH danas do 19 stepeni, slijede kiša, pljuskovi pa snijeg na planinama

“Sada pokušavamo kroz razgovore naći rješenja za ključna pitanja koja su nas usporila u evroatlantskom procesu. Tražimo pravo partnerstvo s kim to možemo da napravimo“, istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, partnerstvo između HDZ-a i SDA je nešto što je dobro za BiH već duže vremena i to ne isključuje nikog drugog iz tog partnerstva.

“Mi danas veoma ozbiljno razgovaramo o tome šta uraditi nakon idućih izbora, odnosno do idućih izbora kad je je riječ o jačanju partnerstva. Na toj osnovi bi trebali stabilizovati i odnose između dva naroda“, naveo je Čović.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas