Subota, 9 prosinca, 2023

Tik Tok izazov: Zbog popularnog čipsa preminuo dječak, dvije djevojčice u bolnici

Na TikToku i Instagramu brojna djeca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”

Preporučeno

Iz prodaje u trgovinama u Njemačkoj, ali i u SAD-u povučen je popularni čips “Hot Chip Challenge”. Drastična mjera u Njemačkoj je pokrenuta kad su dvije tinejdžerice završile u bolnici nakon što su konzumirale čips i sudjelovale u TikTok izazovu. U SAD-u je 14-godišnjak preminuo nakon konzumacije istog čipsa, prenosi Fenix Magazin.

Prema pisanju portala za potrošače Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane u Njemačkoj, u proizvodu “Hot Chip Challenge” pronađene su vrlo fluktuirajuće, a ponekad i ekstremno visoke razine kapsaicina, tvari iz čili papričica. Konzumacija može dovesti do zdravstvenih učinaka poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema s disanjem.

Upravo se čita:  Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini i Izraelu: “Ovo će imati posljedice za 21. stoljeće”

Opoziv se odnosi na proizvode s rokom trajanja 13. jula 2024., 28. jula 2024., 8. decembra 2024., 10. decembra 2024., 31. decembra 2024. i 5. januara 2025. u njemačkim saveznim zemljama Hessen, Baden-Württemberg, Bavarska, Falačko-Porajnje, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Na TikToku i Instagramu brojna djeca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”, piše Fenix Magazin.

Čips se prodaje u kutiji nalik na lijes. Kada ga jedete, pišu neki njemački mediji, morate nositi gumene rukavice kako biste se zaštitili.

Upravo se čita:  Otac skrivio saobraćajnu nesreću, ostavio teško povrijeđenog sina u vozilu i pobjegao

U nekim slučajevima djeca i mladi su završili u bolnici zbog konzumacije čipsa.

Podsjetimo, dvije tinejdžerice iz bavarskog Garmisch-Partenkirchena jele su jako začinjen čips, imale su problema s disanjem te su hospitalizirane. Djevojke su sudjelovale u takozvanom “Hot Chip Challengeu”, u kojem sudionici jedu čips. Prema proizvođaču, riječ je o najljućem čipsu na svijetu.

Izazov u ovom “ispitu hrabrosti” je pojesti izuzetno začinjen tortilja čips. Poslije ne smijete ništa piti što je duže moguće kako biste dokazali da možete izdržati vrućinu. Izazov se obično snima i potom video zapis postavlja na internet.

Upravo se čita:  Bosanca zaustavili pri polijetanju iz Memingena, kaznili ga zbog jednog pravila

Međutim, svatko tko želi kupiti iznimno ljudi čips mora imati najmanje 18 godina.

Savezni institut za procjenu rizika (BfR) upozorio je na ove testove hrabrosti već u septembru. “U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva”, stoji u saopćenju BfR-a u vezi s “Hot Chip Challengeom”.

Zbog ovog izazova je nedavno preminuo 14-godišnjak u SAD-u nakon čega je proizvođač zatražio od trgovaca širom SAD-a da prestanu prodavati njihov proizvod.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo