Srijeda, 22 svibnja, 2024

Titov trezor: I BiH traži dio blaga koji je pripadao Brozu

Preporučeno

Ako se Srbija, kao država, umiješa u raspodjelu privatne imovine Josipa Broza Tita, onda će to učiniti i ostale zemlje bivše Jugoslavije, potvrdio je za današnji „Dnevni avaz” Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ

zlato2Kelić je ovo kazao nakon što su srbijanski mediji objavili da će Kabinet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića dozvoliti otvaranje trezora u Narodnoj banci, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ pohranilo dragocjenosti koje su ostale nakon smrti jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Za Kelića su posebno indikativne izjave Nikolićevog savjetnika Olivera Antića, za koje kaže da, ukoliko se ispostave tačnima, iziskuju reakciju i BiH i drugih bivših republika SFRJ.

– Začuđujuće je i nevjerovatno da je Antić kao profesor međunarodnog prava kazao da je Kabinet predsjednika Srbije pravni sljedbenik Predsjedništva SFRJ. Ako su mediji dobro interpretirali Antićevu izjavu, to znači da će se Srbija umiješati u taj imovinskopravni odnos, a onda će reagirati i druge države, kaže Kelić.

Titova imovina predmet je sudskog spora koji su pokrenuli Titovi nasljednici, a čiji dio, očigledno, hoće i Srbija.

Pravo na to, zaključio je Kelić, onda imaju i ostale države bivše SFRJ.

(Fena)

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas