Utorak, 23 srpnja, 2024

Tomislav Nikolić: Entitet RS je izumljen u Daytonu, BiH je država

Preporučeno

Izjava da je Republika Srpska država je bila na ivici lapsusa, kazao je u intervjuu za BHT1 predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, pojašnjavajući riječi koje je izgovorio o RS-u i Srbiji kao dvjema “srpskim državama” tokom nedavnog sastanka sa Miloradom Dodikom.

tomislav-nikolicGovoreći o Kosovu Nikolić je kazao da ono i dalje ima pomoć Srbije. “Dogovorili smo se i obavezali, nama to i Ustav ne dozvoljava i mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i dozvoliti da to bude međunarodna priznata država, članica UN-a. Po Lisabonskom sporazumu Kosovo nikada ne može biti članica EU i Kosovo će još morati razgovarati sa nama”, kazao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je kazao da njegova država ima dužnost da se umiješa ukoliko neko ugrozi Srbe na Sjeveru Kosova.

“Priština, zahvaljujući tome što ima podršku Evropske unije, ne želi da prepozna srpsku zajednicu unutar te autonomije Kosova. Kao što Albanci traže nešto za sebe, tako traže i Srbi. Oni su nas optužili da mi pravimo novu Republiku Srpsku (međunarodna zajednica op. a.), pa smo ih pitali, pa nije izum srpski Republika Srpska? To je vaš izum. Vi ste tamo u Daytonu se tako opredijelili da je to najbolje rješenje kada ljudi ne mogu da se lako dogovore, da napravite entitete. Ali, mi ne tražimo RS na teritoriji Kosova, zato što bi to onda značilo da priznajemo da je Kosovo država. Mi sa RS sarađujemo zato što je BiH država, na taj način pomažemo jedan entitet”, kazao je Nikolić.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

Nikolić je tokom intervjua nekoliko puta uputio izvinjenje za zločine počinjene u Srebrenici. Kazao je da je jedini put u Skupštini Srbije govorio stojeći kada je bila rasprava i kada je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije.

“Svoj govor sam započeo tako što sam kazao da stojim iz pijeteta prema žrtvama srebreničkim. Naći ćete taj govor u bilješkama. Ja to nosim u duši i ne mora niko da me podsjeća kakav zločin su pripadnici moga naroda tamo izvršili. U New Yorku na Generalnoj skupštini gdje sam se okomio na takozvano pomirenje preko Haškog tribunala do kojeg nije došlo, ja sam ponovo morao pomenuti Srebrenicu kao sinonim za težak zločin koji su počinili neki pripadnici moga naroda. Šta još treba da uradim? Ne znam šta treba da uradim, da koristim riječ (genocid op. a.) na kojoj insistiraju drugi, nije koristila ni Skupština Srbije”, rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljice Sanele Prašović-Gadžo da je Skupština usvojila rezoluciju koja se poziva na presudu, a da je u presudi rečeno da se desio genocid, Nikolić je kazao da je pet godina bio na čelu tima za odbranu Vojislava Šešelja i “moje sukobe sa Haškim tribunalom nemojte više da mi pominjete”.

Upravo se čita:  U dobro pripremljenoj akciji: Španska policija uhapsila 20 žena iz BiH

“To je sud koji ima svoja pravila i ne sudi ni po jednom zakonu, to je sud koji je u jednoj presudi presudio saoučesništvo u zločinu genocida i na osnovu toga izveo da je bilo genocida. Za genocid mora da se organizuje suđenje. Mora se dokazati da je bio genocid”, rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljice da sve ono što se dešavalo u Srebrenici ima karakteristike genocida, Nikolić je kazao da sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.

“Recite mi jednu lokaciju ja ću vam reći da li genocid ili nije. Zar nije protjerivanje Srba iz Krajine genocid? Pa kada je Srbija insistirala na tome da se to nazove genocidom. Radi se o 300.000 ljudi. Zar nije protjerivanje Srba sa Kosova genocid? Ja klečim zbog toga u Srebrenici, evo klečim i tražim pomilovanje za srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Kada se to dešavalo u Srebrenici mnogo Bošnjaka je prelazilo preko Drine i Srbija ih je prihvatala. Neki su u Vojvodini, negdje je u Subotici bio veliki kamp. Ponavljam, to su počini predstavnici moga naroda, ali moja država ni na kojinačin u tome nije učestvovala. U tome je učestvovala BiH”, kazao je između ostalog Nikolić.

“Ako hoćete da pola sata pričamo o stravičnom zločinu možemo, ali ja bih da pričam o budućnosti. Bio je stravičan zločin i počinili su ga pripadnici moga naroda i ja bih htio da svi budu kažnjeni”, kazao je Nikolić.

Upravo se čita:  Uz mnogo zamjerki na dokument: Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

Dodao je da će otići u Srebrenicu da se pokloni žrtvama. “Ja sad priznajem taj zločin, ne moram otići damo da ga priznam. Postavlja se pitanje kako ću biti dočekan, iskreno. Čak na mjesta gdje samo postoje Srbi ne idem, jer znam da su protiv mene. Zašto bih to radio. Možda samo jednom čujete da sam bio tamo i dobijete snimke. Na manifestaciji na kojoj prisustvuje rodbina poginulih teško da bih bio lijepo dočekan. Ja to razumijem i zašto bih ulazio u neki novi sukob”, rekao je Nikolić te dodao da je voljan posjetiti Srebrenicu kada bude dolazio u zvaničnu posjetu BiH.

Na pitanje da li je rekao da je Vukovar srpski grad, Nikolić je ustvrdio da to nikada ne bi kazao te nikada ne bi htio oduzimati teritorije druge države koju je javno priznao u njenim granicama, ali se izjava odnosila na to da je po broju stanovnika “gotovo srpski grad”, naglašavajući da se ćirilica u Vukovaru ne želi jer je srpska, ali bi se njemački jezik dozvolio.

Na kraju intervjua predsjednik Srbije je kazao da su za njega “svi koji žive u BiH Bosanci”.

Izvor:  Klix

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas