Subota, 22 lipnja, 2024

Toplotni val na Balkanu: Do kraja jula temperature i do 40 stepeni

Preporučeno

Bosnu i Hercegovinu zahvatio je toplotni val tako da će građani u narednom periodu konačno moći uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama. Meteorolozi kažu da se izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti 40 stepeni Celzijusa, mogu očekivati narednog ponedjeljka ili utorka.

Meteorolog i klimatolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je za agenciju Anadolija da je pred nama duži period stabilnog i toplog vremena, a temperature će svaki dan rasti pomalo.

“Utorak, kada će temperature dostići visoke vrijednosti, u Centralnoj Bosni će biti oko 35 stepeni Celzijusa ili nešto malo više, a u Mostaru i dolini Neretve i do 40 stepeni pa možda i nešto malo iznad”, pojasnio je Majstorović.

No, to nisu temperaturni rekordi za ovo doba godine. Prema Majstorovićevim riječima, ranijih godina bilježene su puno veće vrijednosti temperature u julu. “Juče je prvi put u ovom mjesecu živa prešla 30 stepeni”, istakao je Majstorović i dodao da do kraja mjeseca neće biti padavina.

Upravo se čita:  Radnica iz BiH kojoj je šefica poklonila crveni Mercedes još u šoku: Čula je kako želim dići kredit da bih ga kupila
Ilustracija
Ilustracija

Danas je u BiH u podnevnim satima najtoplije bilo u Mostaru gdje su zabilježena 32 stepena Celzijusa, dok je u glavnom gradu Sarajevu bilo 26 stepeni. Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) javio je da je i u Hrvatskoj pretežno sunčano, vruće i sparno.
“Najviša dnevna temperatura iznosit će do kraja dana od 29 do 34 stupnja”, navodi se iz DHMZ-a. Što se tiče Srbije, danas je najtoplije u Beogradu, ali je izuzetno toplo i u NIšu, Negotinu i Novom Sadu, saopćeno je iz Republičkog hidrometeoroškog zavoda Srbije. U navedenim gradovma temperature su iznad 33 stepena, a najniža je na Kopaoniku, 20 stepeni.

Upravo se čita:  Drama u bh. gradu: Napao suprugu, ona ga teško pretukla i "istresla" pred Dom zdravlja

Sunčano i veoma toplo je i u Crnoj Gori. Prema informacijama iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u ovoj zemlji se temperature kreću od 26 do 37 stepeni Celzijusa.

Visoke temperature zabilježene su i u Makedoniji, a očekuje se da će današnja živa ići i do 37 stepeni Celzijusa. Iz Hidrometeorološkog centra Makedonije navode da će visoke temperature biti nastavljene i sljedeće sedmice, te da će ići i do 40 stepeni Celzijusa.
Odgovorni ljekar smjene u Hitnoj službi Kantona Sarajevo prim. dr. Tihomir Bera upozorio je građane da, ukoliko nisu radno aktivni, dakle ne moraju ići na posao, svoje dnevne obaveze završe do 11 sati ili da ih rade iza 18 sati.

Upravo se čita:  Dvije intervencije u bh. gradu: Vatrogasci izvlačili zmije iz porodičnih kuća

“To je tako iz razloga što su između 11 i 18 sati najviše temperature, UV zračenje je najjače. UV zračenje jako šteti koži, tako da se ona mora zaštiti kremama sa visokim faktorom zaštite”, pojasnio je dr. Bera. On je upozorio da se mora zaštiti i oko koje je jako osjetljivo na UV zračenje, a kapom ili šeširom glava. Savjet je da se konzumira voće i povrće, a ukoliko se spremaju mesni obroci, oni se trebaju odmah konzumirati.

Prema riječima dr. Bere, prosječni broj intervencija u kantonalnoj hitnoj službi se kreće od 450-500, a u ova dva dana nije bilo dramatično povećanih intervencija izazvanih visokim temperaturama.

(muskiportal.com)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske... O uzrocima...

Još vijesti za vas