Srijeda, 21 veljače, 2024

Tragedija u Sloveniji: U naletu putničkog voza poginuli radnici iz BiH

Preporučeno

Na pruzi je bilo osam zaposlenih, pored radnika i čuvara radne grupe, izvijestila je Policija. Dvije osobe su smrtno stradale na licu mjesta.

Dvojica radnika Slovenačkih željeznica su juče ujutro poginuli, a četiri teško povrijeđena kada ih je na pruzi kod Postojne, u Sloveniji, udario putnički voz.

Incident se dogodio na željezničkom prelazu Rakitnik u blizini grada Postojna kada su radnici radili na održavanju pruge. Kako nezvanično saznaje portal Čečava, u nesreći su poginuli radnici koji dolaze iz sela opštine Teslić, prenosi Srpskainfo.com.

Poginuli su Novo Ilić rodom iz Čečave i Branko Bogdanić iz Rastuše, prenosi ovaj portal. Oba su sa porodicama bili nastanjeni u Sloveniji.

Kako je medijima objasnio direktor infrastrukture u Slovenačkim željeznicama (SŽ) Matjaž Kranjc, još dva zaposlena su zadobila teške povrede, dok pet preostalih radnika nije povrijeđeno. Uzrok nesreće još uvijek istražuju, ali prema prvim informacijama, radnici nisu bili obaviješteni o dolasku voza. Saobraćaj na toj pruzi je pušten nešto poslije 17 sati, saopštili su iz SŽ.

Upravo se čita:  Hoće li BiH doživjeti još jedan težak udarac ili će političari uraditi svoj posao: Evo šta bi značila "siva lista" MONEYVAL-a za našu zemlju

Prema prvim informacijama, jedan od povrijeđenih radnika je Zoran Đukanović iz teslićkog sela Ukrinice, koji nije životno ugrožen. Postoje naznake da je i drugi povrijeđeni radnik sa ovih prostora. Inače, u grupi koja je radila na pruzi, gotovo svi radnici su rodom iz Čečave, Rastuše ili Ukrinice.

Slovenačke željeznice su povodom stravične nesreće sazvale konferenciju za novinare.

Matjaž Kranjc, direktor infrastrukture u SŽ, je na početku izrazio iskreno saučešće porodicama i kolegama nastradalih.

Objasnio je da je radna grupa na pruzi između Postojne i Prestranka prijavljena u 7.40. Prema riječima SŽ, radnici mogu da obavljaju posao u intervalima između željezničkog saobraćaja.

Upravo se čita:  Ljekar iz Brčkog i dalje ima licencu: Na kostima srebreničkih žrtava vršio eksperimente pa ih zabetonirao ispod fontane

Oko 9.20, u njih je udario putnički voz koji je išao iz Ljubljane za Sežanu.

-Grupa o dolasku voza, prema našim prvim informacijama, nije bila obavještena – rekao je Kranjc.

Dodao je da će se sprovesti istraga protokola signalizacije bezbjednosnih uređaja i razgovora GSMR-sistema, gdje su razgovori snimljeni.

Nesumnjivo ćemo otkriti šta je pošlo po zlu, što je dovelo do ovog tragičnog događaja, – obećao je Kranjc.

Dušan Mes, generalni direktor SŽ, takođe je rekao da se uzrok nesreće još uvek istražuje.

U ovom trenutku bilo bi teško dati neke konačne zaključke, jer je potrebno slušati snimke izvedenih protokola. Na osnovu toga ćemo u narednim danima moći utvrditi zašto se dogodila nesreća. Na terenu su sve istražne službe, pored istražitelja takođe i naši istražitelji. Na terenu je i pet radnika koji pružaju psihosocijalnu pomoć. Oni pružaju pomoć i radnicima koji su u velikom šoku, ali i porodicama, ako bude potrebno – objasnio je.

Upravo se čita:  UIO traži firmu za uništavanje 279 oduzetih vozila

Na pruzi je bilo osam zaposlenih, pored radnika i čuvara radne grupe, izvijestila je Policija. Dvije osobe su smrtno stradale na licu mjesta.

Još dvije osobe su zadobile teške povrede, ali prema informacijama ljekara na terenu, koji je pružio prvu pomoć, nisu bili u životnoj opasnosti. Imaju prelome nogu, ali ništa ozbiljnije, – rečeno je medijima.

Ostali su se izvukli sa nekoliko ogrebotina, bez drugih povreda. Od putnika u vozu, niko nije povrijeđen, ali je i njima ponuđena psihosocijalna pomoć.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas