Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Transporteri su samo dio priče o opremanju policije: Šta je sve nabavio MUP TK

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Procedura s kojom MUP TK ima velikih problema je nabavka dugih cijevi, a taj tender je obaran već sedam puta i do danas nije došao do završne faze.

Veća ulaganja u Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona počela su još prošle godine, a za cilj imaju veću sigurnost građana i opremanje policajaca da bi bili spremni da odgovore na sve izazove. Iako je najviše pažnje privukla kupovina četiri policijska transportera, koja tek treba da stignu, to je samo dio aktivnosti koje su okončane ili su u toku.

– MUP TK ima 1.600 pripadnika, a od toga je oko 1.350 uniformiranih policajaca. Svi oni su prošle godine dobili nove uniforme. Jedinica za javni red i mir, trenutno ima 300 pripadnika i za njih su nedavno stigle nove uniforme. Također, nabavili smo i municiju za policiju – kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Upravo se čita:  Konzerve graha u kojima su navodno pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

Ona procedura s kojom MUP TK ima velikih problema je nabavka dugih cijevi, a taj tender je obaran već sedam puta i do danas nije došao do završne faze.

– Postupak se prekida svaki put na isti način. Pri kraju procedure dođe nam žalba, mi ju odbijamo jer je neosnovana, ali se dodatno mora produžiti rok za prijem ponuda. Postupak nakon toga ide Uredu za žalbe, a firme koje su uputile žalbu nikada nikada nisu uplatile taksu za razmatranje njihovih prigovora na naše odbijanje žalbe. Jasno je da se sve radi da bi se postupak opstruirao, jer nam dolaze žalbe identičnog sadržaja na šest stranica, doslovno prepisanih, iako ih podnose različite firme, koje, da naglasim, nisu ni učesnice tendera. Obraćali smo se Agenciji za javne nabavke BiH, ali oni kažu da to nije protivzakonito – pojašnjava Mehanović.

Upravo se čita:  Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti "crveno nebo iznad BiH"

Postupak ide još jednom, a ukoliko se isto desi, dodaje Mehanović, razmišljamo da Vlada TK donese uredbu o nabavkama jer se radi o nabavci od posebnog interesa, kao i da podnesemo krivičnu prijavu Tužilaštvu TK zbog ometanja organa u vršenju svoje funkcije i službe.

Kada su u pitanju transporteri Mehanović ističe da se u javnosti malo iskrivila slika o tome šta se u stvari nabavlja.

Upravo se čita:  Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

– Riječ je o klasičnim policijskim transporterima, koji se dosta razlikuju od vojnih. Oni se koriste u situacijama narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Za ta četiri vozila potpisan je ugovor prije Nove godine, uplaćen je avans u iznosu od 2,2 miliona KM, dok je ukupna cijena 4,4 miliona plus PDV. Rok isporuke je šest mjeseci – navodi ministar.

Nabavke za policiju započete prošle godine, nastavljaju se i u 2023. godini, pa je tako Upravi policije MUP-a TK na raspolaganju gotovo 14,3 miliona KM za nabavke naoružanja, opreme i obuku kadra.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas