Srijeda, 28 veljače, 2024

Traže još 11 miliona KM: IDDEEA upozorava da ćemo imati problema sa izdavanjem ličnih dokumenata

Preporučeno

Za rashode IDDEEA u budžetu BiH za 2024. godinu određeno je 38,5 miliona KM, što u ovoj agenciji smatraju nedovoljnim uz sve napore da minimiziraju izdatke za službena putovanja, mobilne telefone, reprezentaciju i nabavku goriva.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH upozorila je da su, zbog višegodišnjeg neobnavljanja opreme, mogući problemi u kontinuiranom i efikasnom poslovanju, prvenstveno u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata, za šta je zadužena ova agencija.

Ističući da je, zbog granice rashoda koja im je ostavljena u budžetu BiH, količina identifikacionih dokumenata ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša, smanjena ispod ugovorene i planirane, što u budućnosti dovodi u pitanje potrebe građana, iz Agencije su istakli da su im za efikasno funkcionisanje potrebna i dostojna tehnička sredstva.

Za rashode IDDEEA u budžetu BiH za 2024. godinu određeno je 38,5 miliona KM, što u ovoj agenciji smatraju nedovoljnim uz sve napore da minimiziraju izdatke za službena putovanja, mobilne telefone, reprezentaciju i nabavku goriva.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

– Ovako niska gornja granica rashoda ostavlja malo prostora za kapitalna ulaganja, što je nerealno jer je činjenica da se posljednje dvije godine kapitalane nabavke uopšte ne provode ili se provode u tako malim okvirima da to Agenciji ne znači ništa s obzirom da je postojeća oprema već zastarjela, a sve zbog privremenog finansiranja, kao i znatno niskih gornjih granica rashoga za Agenciju unazad par godina – navode iz IDDEEA.

Posebno upozoravaju da dotrajala oprema u tehničkom sektoru, ali i u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata nije obnavljana dugi niz godina i da je rizik njenog prestanka rada ogroman i izvjestan.

Upravo se čita:  Preminuo poznati doktor Hamza Žujo, radio i na slučaju Memić

– Funkcionisanje Agencije gotovo u svim segmentima njenog rada na ovaj način je dovedeo u pitanje. Kako bi se svi poslovni procesi uspješno odvijali, od čega zavisi efikasno funkcionisanje sistema personalizacije, transporta i skladištenja dokumenata, te obavljanje drugih poslova iz nadležnosti Agencije, neophodno je da se Agenciji obezbijede dostojna tehnička sredstva – dodaju iz IDDEEA.

Ocjenjujući da je planiranih 38,5 miliona KM iz budžeta BiH nedovoljno za funkcionisanje Agencije u 2024. godine, iz IDDEEA navode da aneksom na redovni budžetski zahtjev traže još 11.117.000 KM od čega se 4.130.000 odnosi na tekuće izdatke za nabavku materijala za lične karte, vozačke dozvole i pasoše, te izdatke za usluge transporta opreme, kao i materijal i usluge održavanja opreme.

Upravo se čita:  Tim UKC RS pregledao ratnog zločinca Ratka Mladića: “Uzima veliki broj lijekova, postoji veliki rizik za novi moždani udar”

Preostalih 7.047.000 KM odnosi se na kapitalne izdatke za realizaciju projekata koje je pokrenula EU, preciziraju iz IDDEEA u odgovoru dostavljenom Parlamentarnoj skupštini na poslaničko pitanje u vezi sa zahtjevom Agencije nadležnom ministarstvu za dodjelu sredstava iz budžeta BiH za 2024. godinu, piše RTRS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas