Subota, 20 srpnja, 2024

Trebate posao? Zaposlite se u EU, a zašto ne i u Kataru…

Preporučeno

Na zavodima za zapošljavanje u BiH trenutno se nalazi više od 550 hiljada osoba, a među njima je više od polovine mladih do 24 godine koji traže posao.Ta bi brojka uskoro mogla biti znatno manja budući da se mladima nudi odlazak u inozemstvo ‘trbuhom za kruhom’

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ulaskom RH u EU djelu građana BiH otvaraju se vrata Evrope, a time i brojne mogućnosti. Na svjetskom tržištu rada u ovom je trenutku oko 200 miliona migranata, odnosno ljudi koji su zbog posla otišli iz matične zemlje, među kojima je značajan broj i državljana BiH.

Bolji uvjeti rada u inozemstvu privlače sve više stanovnika BiH. Prije odluke o zapošljavanju dobro je znati koja su zanimanja u EU, ali i svijetu tražena, piše večernji.ba.

Prema podacima iz BBC-jeva istraživanja o mobilnosti radne snage i mogućnostima zapošljavanja, medicinski stručnjaci, a u tu kategoriju ulaze liječnici i medicinske sestre, najtraženiji su na svjetskom tržištu rada.

Upravo se čita:  Čekanje na medicinske preglede duže od godinu dana postalo je svakodnevnica za građane

“U ovom trenutku u čak 21 zemlji vlada ozbiljan deficit tih zanimanja. EU je nedavno usvojio politiku po kojoj će se sezonskim radnicima iz trećih zemalja omogućiti bolji uvjeti rada u smislu minimalne plaće i smještaja kako bi se suzbilo iskorištavanje radnika i pretvaranja privremenih boravaka u stalne”, kaže Marko Martić, izvršni direktor GEA centra.

On naglašava da se prije odlaska na rad u inozemstvo građani trebaju raspitati kod domaćih službi za zapošljavanje o uvjetima zaposlenja u zemljama EU, ali i drugima.

Tako primjerice, radnicima za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj iz BiH bruto plaća bi trebala biti oko 1900 eura, a neto plaća od 1500 do 1600 eura.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

Plaće u Kataru, koji namjerava zaposliti više žena iz BiH, Makedonije, Kambodže, Vijetnama i Bangladeša kao spremačice, kućanice i dadilje, za te usluge Arapi plaćaju od 200 do 250 dolara mjesečno.

Ataše za rad i socijalna pitanja Austrije u BiH Oliver Hiller istakao je da u Austriji trenutačno radi 35.000 građana iz BiH, prije dvije godine preko projekta Crveno-bijela-crvena karta odlučila je potražiti radnike iz Bosne i Hercegovine za 25 deficitarnih zanimanja u Austriji.

U Sloveniji je velika potražnja i za liječnicima i ostalim radnicima u medicini, zbog čega su mnogi već napustili rad u bolnicama u BiH.

U oglasima se traže i bravari, kuhari, spremačice… Radnici iz BiH najčešće biraju rad u Sloveniji jer nemaju veliku jezičnu barijeru, a odgovaraju im uvjeti pod kojim ih angažiraju tamošnje tvrtke. BiH je slovenski najveći partner u oblasti zapošljavanja, a trenutačno razmjenjuju oko 38.000 radnika.

Upravo se čita:  Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM

Slovenija

Radnici iz BiH najčešće biraju rad u Sloveniji jer nemaju jezičnu barijeru, a odgovaraju im uvjeti pod kojim ih angažiraju tamošnje tvrtke. Trenutačno Slovenija i BiH razmjenjuju oko 38.000 radnika.

Austrija

U Austriji trenutačno radi 35.000 građana iz BiH, prije dvije godine preko projekta Crveno-bijela-crvena karta odlučila je da potraži radnike iz BiH za 25 deficitarnih zanimanja u Austriji.

Katar

Katar će svoje kapacitete za radnom snagom i zbog Svjetskog nogometnog prvenstva, čiji je domaćin 2022., povećati za 800.000 radnika iz inozemstva, a iz BiH radi oko 300 radnika u Kataru.

(Večernji)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas