Srijeda, 29 svibnja, 2024

Trgovački lanac u BiH ukinuo radnu nedjelju

Autor:Buka.com

Preporučeno

U Bosni i Hercegovini ideja o neradnoj nedjelji, datira još od 2018. godine, no nije do sada usvojena.

Hoše komerc, domaći tržni lanac, obavijestio je javnost da će od sada u prodajnim objektima ovog trgovačkog lanca nedjelja biti neradni dan.

Hoše komerc tako je postao prvi trgovački lanac u Bosni i Hercegovini čiji će objekti nedjeljom biti zatvoreni na osnovu odluke kompanije.

Potez trgovačkog lanca koji posluje na području Kantona Sarajevo prikupio je brojne pozitivne komentare na društvenim mrežama koji smatraju da je ovo korak ka poboljšanju prava radnika.

Upravo se čita:  Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija

Podsjetimo, Hoše komerc je sarajevski i bosanskohercegovački brend, sa tradicijom dužom od četiri decenije. Maloprodajna mreža kompanije broji devet prodavnica, i sve su na području Kantona Sarajevo. Hoše marketi nalaze se na Butmiru, Socijalnom, Ilidži, Koševu, Markalama, Mejtašu, u Butilama i Hadžićima.

Inicijativa za neradnu nedjelju

Inače, neradna nedjelja tema je koja je posljednjih godina aktuelna u regionu. Od prošle godine u Hravtskoj je tako na primjer na snazi Zakon o trgovini prema kojem bi prodavnice, prema pravilu, trebale da ne rade nedjeljom, s tim da mogu izabrati 16 nedjelja tokom godine kada će njihova vrata biti otvorena.

Upravo se čita:  Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija

U Bosni i Hercegovini ideja o neradnoj nedjelji, datira još od 2018. godine, no nije do sada usvojena. Razgovori o uvođenju neradne nedjelje u Federaciji BiH su intenzivirani prošle godine a ideju su podržali predstavnici trgovačkih lanaca i kompanija, navodeći kao jedan od najvažnijih razloga manjak radne snage i sve manju zainteresovanost radnika da rade u trgovinama.

Prošle godine i Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske krenuo je opet sa aktivnostima koje za cilj imaju zabranu rada nedjeljom.

Upravo se čita:  Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija

Do sada je ova inicijativa usvojena selektivno u nekoliko gradova u BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas