Nedjelja, 25 veljače, 2024

Tri mjeseca od hapšenja u zgradi “Sarajevo Tower”: Srbijanci Giba i Dulović se nagodili s Tužilaštvom

Autor:Av

Preporučeno

Na pitanje na koju kaznu su se dvojica optuženih nagodili, advokat Kovačević je odgovorio:- To vam još ne mogu reći zato što Sud još nije razmotrio sporazum. Očekujemo negdje u prvoj polovini januara da će biti zakazano ročište u Općinskom sudu

Općinskom sudu u Sarajevu dostavljen je sporazum o priznanju krivice koji su dvojica državljana Srbije Dušan Jovanović i Darko Dulović potpisali s Tužilaštvom Kantona Sarajevo, potvrđeno je za „Avaz“ iz Tužilaštva KS.

Jovanović i Dulović uhapšeni su 17. septembra u zgradi „Sarajevo Tower“ s krivotvorenim bh. dokumentima. Općinski sud je 11. decembra potvrdio optužnicu protiv Srbijanaca zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave.

Advokat Igor Kovačević, koji zastupa Darka Dulovića, potvrdio je za „Avaz“ da je sporazum potpisan.

– Sporazum je potpisan i proslijeđen Sudu na razmatranje. Očekujemo pozive za ročište za razmatranje sporazuma. Niz neistina je o njima do sada izneseno u medijima. Oni su optuženi i priznali su krivicu za pribavljanje lažnih dokumenata, lične karte i pasoša. To je sve što je Tužilaštvo za tri mjeseca opsežne istrage uspjelo prikupiti i dokazati – kazao nam je Kovačević.

Upravo se čita:  Zemljotres jačine 4,2 stepena pogodio BiH

Na pitanje na koju kaznu su se dvojica optuženih nagodili, Kovačević je odgovorio:- To vam još ne mogu reći zato što Sud još nije razmotrio sporazum. Očekujemo negdje u prvoj polovini januara da će biti zakazano ročište u Općinskom sudu – rekao je Kovačević.

Zajedno s optužnicom, Tužilaštvo KS je 11. decembra podnijelo prijedlog za produženje pritvora Jovanoviću i Duloviću.Državljani Srbije privedeni su u akciji MUP-a KS, uz saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA). Od hapšenja nalaze se u pritvorskoj jedinici KPZ-a Zenica.

Upravo se čita:  Prosječna plata u BiH u decembru 1.297 KM

Jovanović i Dulović došli su u Sarajevo kako bi se sklonili na određeno vrijeme od problema koje su imali u svojoj državi, potvrdio je ranije za “Avaz” Siniša Derganc, advokat iz Istočnog Sarajeva koji zastupa Jovanovića.- Prema njihovom kazivanju, oni su imali određenih problema u Srbiji i ovdje su se sklonili zbog tih problema. Takva je njihova izjava, to uopšte nije tajna, to su izjavili i u Tužilaštvu – kazao je advokat Derganc.Za krivično djelo za koje se terete predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas