Utorak, 18 lipnja, 2024

Trivić: Ne podržavam otcjepljenje RS, to ne bi donijelo dobro nikome

Autor:Patria

Preporučeno

"Nije dobro izlaziti na međuentitetske linije i davati signale tenzija. Sve političke teme rješavaju se za političkim stolom. To je moj stav", rekla je Trivić.

Jelena Trivić, predsjednica opozicionog Narodnog fronta, govorila je o brojnim aktuelnim političkim temama, a posebno se osvrnula na predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

U uvodnom dijelu gostovanja na Federalnoj televiziji govorila je o radu Vijeća ministara BiH.

“Treba se vratiti u onaj period brzog formiranja vlasti koji je i praktično bio jedini rezultat na osnovu kojeg je dobiven, nezasluženo, kandidatski status BiH. Nakon tog početničkog zanosa, „Dodik će se promijeniti“, „bavit ćemo se programskim stvarima“, vrlo brzo, nije prošlo ni mjesec, već se ušlo u faze blokada, i s jedne, i s druge i s treće strane.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Nisam mogla vjerovati da neko može naivno vjerovati da će se bilo koji politički akter tek tako promijeniti i njegova već zacementirana ideološka stajališta, konkretno, ako govorimo o Miloradu Dodiku”, kazala je Trivić za FTV.

Na pitanje o razlici između državotvorne politike njene strane i SNSD-a, istakla je da sličnosti postoje.

“Republika Srpska unutar BiH temelj je moje politike. Neki drugi govore o otcjepljenju. Moja politička opcija i ja lično, ne govorimo o otcjepljenju. Eto, tu je razlika. Ne podržavam to jer znam čemu to vodi. To ne bi bilo dobro nikome – ni regionu, ni BiH, ni ljudima koji ovdje žive, kojih sve više, zbog takve retorike, odlazi. Po pitanju kampanje „Granica postoji“, koju iz sjene vodi SNSD – ni sa tim se ne slažem. Nije dobro izlaziti na međuentitetske linije i davati signale tenzija. Sve političke teme rješavaju se za političkim stolom. To je moj stav”, rekla je Trivić.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

Govorila je i o odbijanju susreta sa visokim predstavnikom.

“Ni po ovoj temi nisam „u istoj koloni“ sa Dodikom. Ja njega ne zovem turistom i ne govorim mu ružne riječi. Nismo se sastali zato što nismo htjeli da budemo mi ti preko kojih se prelama nešto što je, uslovno rečeno, verbalni rat, između Šmita (Schmidt) i Dodika. To nije naša bitka. Pitanje je zašto je Šmit upao u Dodikovu matricu, a s druge strane neki njegovi potezi su išli u korist Dodika”, smatra Trivić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas