Subota, 13 srpnja, 2024

Troje hadžija iz BiH hospitalizirano u saudijskim bolnicama

Autor:MINA

Preporučeno

Zaključno s današnjim danom, iz Meke u Medinu je pristiglo više od polovine hadžija, pa su stoga u funkciji ambulante u oba grada.

Zdravstveno stanje bosanskih hadžija i hadžinica koji borave u svetim gradovima Meki i Medini je prilično zadovoljavajuće, izjavio je za Agenciju MINA šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić.

Ove godine naše hadžije su prvo obavile hadž, a potom posjećuju Medinu i Poslanikovu džamiju.

Zaključno s današnjim danom, iz Meke u Medinu je pristiglo više od polovine hadžija, pa su stoga u funkciji ambulante u oba grada.

Upravo se čita:  Poznat termin dženaze Hazimu Hadžiću koji je preminuo tokom “Marša mira”

– Hadžije su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, s obzirom na klimatske uslove u kojima obitavaju posljednjih dvadesetak dana i s obzirom na poduhvat koji su izvršili, odnosno, obavili hadž u vrlo nepovoljnim uslovima, pri izuzetno toplom vremenu – kazao je Zalihić.

Prema njegovim riječima, trenutno su tri naša državljana hospitalizirana u saudijskim bolnicama.

– Tri su pacijenta na bolničkom liječenju, što je relativno dobro s obzirom na ukupan broj od 2.224 naših hadžija. Oni su relativno stabilnog zdravstvenog stanja. Jedan hadžija je ranije bio na bolničkom liječenju, njegova upala pluća je sanirana u bolničkim uslovima i on je otpušten i ide lagano u opravak – kazao je Zalihić.

Upravo se čita:  Vlada FBiH izdala preporuke uslijed ekstremno visokih temperatura

Medicinski tim koji čini sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara rade u punom kapacitetu u dvije ambulante, i u Meki i u Medini.

– Obavlja se ambulantni i terenski posao i do sada je evidentirano više od 2.000 manjih ili većih intervencija. Sanirali sve ono što se moglo sanirati i možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima – dodao je Zalihić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas