Srijeda, 22 svibnja, 2024

Tuga u BiH: Od velikog kašlja preminula dvoipomjesečna beba

Autor:BHRT

Preporučeno

Posljedni put hripavac je na području Federacije zabilježen 2018. godine, kada su 93 osobe bile zaražene.

U Bosni i Hercegovini zabilježen je jedan slučaj velikog kašlja ili hripavca i to u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Bakterija koja izaziva veliki kašalj potvrđena je kod novorođenčeta, koje je nažalost preminulo.

Dvoipomjesečna beba nije bila vakcinisana, a imala je i drugih zdravstvenih problema.

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na vakcinaciju. U Hrvatskoj ima čak i epidemije velikog kašlja.

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-nerevanske županije potvrdili su da je u Sveučilinoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca kod dvopomjesečne bebe, prenosi BHRT.

“I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzele, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme, i mogu vam reći da dijete nije bilo vakcinisano, da li zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugome mjesecu”, rekao je Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Veliki kašalj ili hripavac je izrazito zarazna bakterijska infekcija dišnih puteva, a najbolja prevencija je redovito vakcinisanje djece. U Zavodu, stoga, apeliraju na redovito vakcinisanje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti, kao što je to trenutno slučaj sa hripavcem u susjednoj Hrvatskoj. Najteže je u Splitu gdje je više od 70 oboljelih, dok je u Zagrebu zaraženo 10 osoba.

“Bojala bih se da ga nisam vakcinisala, ali obzirom da jesam nema nikakvog straha, mislim dosad nije bilo ni dvojbe hoću li vakcinisati ili ne, definitivno je bilo za, rekla je Martina Selihar, majka jednogodišnjaka.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana. Nalik su prehladi. Liječnici kažu da su najugoženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu vakcinisana.

“Ako imate novorođenče, to je dijete do mjesec dana života ili dijete koje je staro do tri mjeseca života, a ima recimo simptome nadrženog kašlja, pri tome ne može spavati, ima isprekidani san, loše jede, ima visoku temperaturu, onda se javlja odmah. Djeca koja su starija od tri godine, a nemaju visoke temperature, znači to su one iznad 39, 40, tresavice, ti mogu pričekati i treći dan simptoma, kazala je Đurđica Šešo Šimić, pedijatar.

Upravo se čita:  Bećirović: Hvala UK na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Posljedni put hripavac je na području Federacije zabilježen 2018. godine, kada su 93 osobe bile zaražene.

“Radi se o bakterijskoj bolesti koja je preventibilna cijepljenjem i pokrivena je obveznim kalendarom imunizacije. Nažalost, opseg imunizacije ovom vakcinom je 68%, što ne obuhvaća kolektivni imunitet koji bi trebao biti preko 90%”, kazao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Zavodu za javno zdravstvo ističu kako se posljednih mjeseci na razini Federacije provodi pojačan program imunizacije, jer njegov pad nosi rizik da se ponovno vrate zarazne dječje bolesti koje su već godinama praktično iskorijenjene. Nadaju se da ipak neće doći do ozbiljnijih epidemijskih razmjera u slučaju velikog kašlja.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas