Subota, 20 travnja, 2024

Tunelima na Ivan-sedlu do čistijeg zraka u Sarajevu

Preporučeno

Trasom autoceste koridora 5C planirano je probijanje dva tunela na Ivan-sedlu, a protok zraka koji će se stvoriti izgradnjom cijevi bit će od velike koristi, jer će njegovim strujanjem kroz tunel biti smanjena zagađenost u Sarajevu.

zagadjenostProjekt koji je urađen poklapa se s idejnim projektom koji je bio osmišljen prije 50 godina, kada su se Sarajlije, kao i proteklih dana, gušile u sumpordioksidu zbog slabe ili nikakve cirkulacije zraka, a probijanje tunela bilo je jedno od rješenja za ovaj dugogodišnji problem.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov kazao je da se izgradnja dva tunela na trasi koridora 5C već projektira.

Upravo se čita:  Upaljen narandžasti meteoalarm za veći dio BiH

– Prečnik tunela predviđen je za autocestu, tako da će pomoći u boljoj cirkulaciji zraka. Znam da je ideja o probijanju tunela kroz Ivan i ranije postojala radi reguliranja cirkulacije i ovaj se projekt poklopio s tim. To će zasigurno pogodovati boljoj cirkulaciji zraka za samu kotlinu Sarajeva – kaže prof. Lindov.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Salko Selimović u razgovoru za “Dnevni avaz” prisjetio se ranije ideje probijanja tunela kroz Ivan-sedlo.

– Zagađenost zraka i tada je bila prevelika. Zbog toga su se stručnjaci usaglasili da se napravi tunel na Ivan-sedlu da bi zrak mogao bolje cirkulirati. Osim tog tunela, bilo je riječi i o probijanju tunela prema Lukavici i Vogošći. No, s obzirom na to da su u pitanju bili skupi projekti, od toga se, naravno, odustalo. Jedna od ideja bila je i postavljanje velikih vjetrenjača na Bembaši, ali je i to propalo – ističe Selimović.

Upravo se čita:  Vozači, oprez: Privremeno zatvoren granični prijelaz između BiH i Hrvatske

Prema njegovim riječima, otvaranje bilo kakvog prostora za cirkulaciju ustajalog zraka bit će od velike koristi.

– Budući da je Sarajevo u kotlini i da se u posljednje vrijeme loži sve i svašta, a i povećan je broj vozila, izgradnja tunela na izlazima iz Sarajeva definitivno će “otjerati” zagađeni zrak iz ove kotline – kaže Selimović.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Sarajevo je grad na 500 metara nadmorske visine, a okružen je mnogim visokim planinama i faktički se nalazi u kotlini koja, kada nema vjetra, ne omogućava strujanje zraka, kazao je klimatolog Željko Majstorović.

– Ideja pravljenja tunela kroz Ivan-sedlo postojala je prije 50 godina. Projekt je pokrenuo profesor s Mašinskog fakulteta. No, propao jer nije bio tehnički izvodljiv. Zimi se stvara ledeno jezero, jer je hladniji zrak teži od toplog i taloži se na dnu kotline, pa imamo ovoliko zagađenje i maglu. Sada je sloj zagađenosti dinamičan, jer zrak ne cirkulira – kaže Majstorović.

(Depo.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas