Srijeda, 22 svibnja, 2024

Turistička agencija iz BiH otkazala put u Toscanu, putnici ogorčeni

Autor:Fokus.ba

Preporučeno

Umjesto detaljnijih informacija u vezi sa polaskom, klijenti su od agencije u ponedjeljak u popodnevnim satima dobili viber poruku u kojoj se navodi da su primorani otkazati put

U posljednji trenutak turistička agencija Grand Tours iz Zenice obavijestila je pedesetak građana da se odgađa putovanje u Italiju kojem su se uveliko radovali, a i kofere spakovali, jer bilo je planirano za petak.

Umjesto detaljnijih informacija u vezi sa polaskom, klijenti su od agencije u ponedjeljak u popodnevnim satima dobili viber poruku u kojoj se navodi da su primorani otkazati put u Toscanu zbog povećanja cijena za 30 posto i nedostatka smještajnih kapaciteta.

Jedna putnica ispričala je za Fokus da je aranžman uplatila početkom aprila i da se, zajedno sa svojom djecom, veoma radovala putovanju. Uzela je slobodne dane na poslu, a djeci opravdala izostanak iz škole.

Upravo se čita:  Sprema se novo poskupljenje i udar na džepove građana: Mnogima se neće svidjeti

Ogorčena je postupkom agencije jer nije ispoštovan ni rok iz Općih uslova putovanja prema kojem organizator mora obavijestiti putnike o otkazivanju aranžmana najkasnije pet dana prije predviđenog početka putovanja. Osim toga, kako nam je kazala, mnogi su u prepisci na viberu iskazali interes da doplate novac ali da, ipak, otputuju u Toscanu. Međutim, takva mogućnost im nije pružena.

Iz agencije su obećali vratiti novac koji smo uplatili i vjerujem da će to ispoštovati. Međutim, mi smo mimo agencije uplatili putno zdravstveno osiguranje jer to uvijek radimo u određenoj osiguravajućoj kući, i sada će nam taj novac propasti jer Grand Tours ne priznaje te troškove. Poslali su mi poruku koja je glasila: „Da ste uradili PZO kod nas mi bi vam taj novac vratili zajedno sa uplatom. Sa tim nemamo ništa. Zaista nam je žao“ – kazala je sagovornica Fokusa.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u narednih deset dana

Babić: „Sve prethodne ture uvijek bile perfektno organizovane“

Kontaktirali smo vlasnicu Agencije Melihu Babić, koja nam je kazala da im se nešto ovako prvi put desilo i da su „sve prethodne ture uvijek bile perfektno organizovane“.

Dugo sarađujemo sa istim operaterom i nikada nije bilo problema, ali desilo se, ima svašta. Nismo bježali od toga da platimo razliku novca, ali su nam onda rekli da nema mjesta. Od vikenda smo pokušavali riješiti problem i osiguramo neki hotel, ali smo imali samo opciju nekih udaljenih smještaja ili uz auto-put, na šta nismo pristali. Nismo samo mi imali problem, i druge agencije su – kaže Babić.

Na pitanje zašto nisu odmah obavijestili putnike o mogućnosti otkazivanja putovanja, čime bi ispoštovali i rok od pet dana, odgovorila je da je bila nedjelja, neradni dan, i da ih nisu željeli uznemiravati.

Upravo se čita:  SIPA u Bratuncu uhapsila muškarca jer se ilegalno bavio bankarskom: Oduzeli mu i VW Touarega

Nezahvalno je ljudima nedjeljom slati poruke i ometati ih. Svakako im to ne bi ništa značilo jer tog dana nisu nigdje mogli naći drugi aranžman zato što agencije ne rade. S druge strane, nadali smo se da ćemo naći rješenje. I nisu samo putnici oštećeni, oštećeni smo i mi i naši radnici, kako god vama izgledalo. Ponudili smo im neke druge aranžmane, posjetu Bledu, i neki su odmah pristali – kazala je Babić.

Nakon ovog razgovora, putnica sa kojom smo ranije komunicirali obavijestila nas je da su iz Agencije, ipak, pristali refundirati novac koji je uplatila za putno osiguranje.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas