Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Turistička sezona u Hrvatskoj: Velika potražnja za sezonskom radnom snagom iz BiH

Preporučeno

Za dobru turističku sezonu potrebni su i kvalitetni sezonski radnici, ističu čelnici turističke zajednice Hrvatske, koji se ove godine hvale kako je zbog povoljnih vremenskih prilika sezona počela nešto ranije, zbog čega su za sezonskom radnom snagom i ove godine posegnuli u BiH.

Toplo vrijeme 080410Upravo je radna snaga iz BiH, a prije svega onih sa hrvatskom pasošom, najtraženija “roba” za sezonski rad u Hrvatskoj. Razlog što su radnici iz BiH sa hrvatskim pasošima traženi, leži u jednostavnoj činjenici da poslodavci i agencije koje ih angažuju na sezonskim poslovima u Hrvatskoj imaju s njima najmanje administrativnih barijera pri dobivanju posla.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

Prema podacima Ministarstva rada Hrvatske, u prva tri mjeseca zaposlilo se više od 8.000 osoba, najtraženiji poslovi su sobarice, konobari, kuhari, čistačice i recepcionari. Ministarstvo rada susjedne nam države najavilo je neke nove mjere u zapošljavanju sezonskih radnika.

“Prvi put kompanije u turizmu mogu koristiti sve mjere aktivne politike zapošljavanja, da ćemo rušiti birokratske barijere i da ćemo mjere koje se donose primjenjivati direktno”, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Hrvatske Mirando Mrsić.

U BiH je osnovano nekoliko specijalizovanih agencija i internet portala koje zbog nemogućnosti pronalaska posla u BiH pomažu nezaposlenim osobama da nađu radno mjesto u okruženju ili zemljama EU-a.

Upravo se čita:  Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

Imamo iz BiH specijalizovani portal koji nudi najveći izbor poslova u inostranstvu, prenosi izjavu Marka Martića, izvršnog direktora Centra za istraživanje i studije GEA iz Banje Luke, koji tvrdi da uz visokoobrazovane, najviše se traže radnici nižih kvalifikacija kao što su kuhari, konobari, građevinski radnici, zidari, tesari, varioci, radnici angažirani oko čišćenja i održavanja, vozači…

“Dobar dio tih poslova je sezonskog karaktera, a najčešće traju od tri do šest mjeseci. Stalno se traže i radnici za medicinsku njegu te brigu o djeci i starijim osobama”, kaže Martić.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Nedavno je Udruženje nezaposlenih u BiH uputilo zahtjev ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću i ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji za uspostavljanje ugovora sa susjednim državama, kao i državama članicama EU o međusobnoj razmjeni sezonskih radnika. S obzirom na teško ekonomsko stanje te broj nezaposlenih, koji iznosi više od 546.000 u BiH, Udruženje nezaposlenih u Bosni i Hercegovini je prinuđeno tražiti sva moguća rješenja za izlaz iz krizne situacije.

Smatra se da će pomoću ovog sporazuma građani imati mogućnost dobivanja sezonskih viza u svakoj kalendarskoj godini.

Izvor: Večernji.hr

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas