Utorak, 16 srpnja, 2024

Turistički radnici u Hrvatskoj ogorčeni odlukom vlasti, bez Bosanaca im prijeti katastrofa?

Preporučeno

Ovo je katastrofa, takve će biti i posljedice, kazao je Jure Brkan, direktor Turističke zajednice Makarske, komentirajući odluku hrvatskih vlasti da će državljanima BiH koji nemaju biometrijski pasoš od 1. jula za ulazak u Hrvatsku trebati viza. Takvih je oko 115.000, prenosi Avaz.

Bosanci prošle godine ostvarili preko 100.000 noćenja u Makarskoj
Bh. građani prošle godine ostvarili preko 100.000 noćenja u Makarskoj

Prema pisanju pomenutog lista, u prošloj godini, od 985.000 noćenja u Makarskoj građani BiH ostvarili su 100.000. Udružena promocija Turističke zajednice, hotelijera i turističkih agencija sada postaje vrlo upitna, a uložena su znatna finansijska sredstva – objašnjava Brkan.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

Ovakav potez dovodi do uništenja turizma koji je ujedno jedina privredna grana u Makarskoj, pojasnio je Brkan koji je već apelirao i na Vladu.

Najgore od svega je, kaže Brkan, što je ovakva odluka došla nenadano, bez ikakve najave, te što se sve dešava pred samu špicu sezone, jer su je upravo gosti iz Bosne i Hercegovine otvorili. Sportaši iz BiH su već u drugom mjesecu punili makarske hotele – dodao je Brkan.

Upravo se čita:  Zeposleni u FBiH bi ponovo mogli dobiti pomoć do 2.500 KM, evo detalja

(Bh-index)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas