Srijeda, 28 veljače, 2024

Turković poručila Lavrovu nakon njegovih izjava za RTRS: Niko nema pravo da prijeti građanima BiH

Preporučeno

– Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS-a nisu tačne, u zabludu Vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum – poručila je Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na izjave šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova.

– Gospodin Lavrov je u intervjuu banjalučkoj televiziji RTRS iznio niz pogrešnih interpretacija i netačnih informacija koje mogu javnost dovesti u zabludu. Bosna i Hercegovina je suverena država koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i u skladu sa ustavom, zakonima, zakonski utemeljenim strateškim dokumentima i međunarodnim ugovorima – navodi se na početku objave na zvaničnom Facebook profilu Turković.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

U nastavku Turković je taksativno navela na koji način funkcioniše država BiH.

– Svi Zakoni, strategije, smjernice, odluke, su donesene, potpisane i primjenjuju se uz saglasnost svih, uključujući i predstavnike u državnoj vlasti iz Republike Srpske. Sve odluke koje se tiču stavova BiH, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, su donesene na osnovu važećih usvojenih dokumenata!

Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS-a nisu tačne, u zabludu Vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Nema tu, gospodine Lavrov, nikakvog nelegalnog poticanja niti nelegalnog djelovanja. To što su izjave pojedinih političkih predstavnika iz RS nešto što Vama u trenutnoj političkoj situacija odgovara i sa čime se pokušava dobiti predizborna podrška jednog dijela srpske populacije u BiH ne znači da su to stavovi institucija, građana i države BiH.

Gospodine Lavrov, ili vam vaši domaćini serviraju selektivne i netačne informacije ili vi svjesno svojim izjavama i izjavama vašeg ambasadora doprinosite destabilizaciji ne samo BiH nego i cijele regije s ciljem širenja krize iz Ukrajine na jugoistok Evrope.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Zakon o odbrani BiH koji je predvidio napredak ka članstvu u NATO i Akcioni plan u NATO doneseni su u Parlamentu BiH, uz saglasnost oba doma i uz saglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Niko nema pravo da prijeti građanima BiH ukoliko budu provodili Zakon koji su usvojile najviše institucije ove zemlje. To je apsolutno nedopustivo! – navela je, između ostalog, Turković.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas