Subota, 10 lipnja, 2023

Turske firme zainteresirane za ulaganja u energetski sektor BiH

Nemojte propustiti

Delegacija turskih firmi iz oblasti energetike u dvodnevnoj posjeti BiH

delegacija-turci

Danas je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu organiziran poslovni susret turskih i bosanskohercegovačkih firmi iz oblasti energetike.

Turska delegacija poduzetnika iz oblasti energetskog sektora stigla je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Osim zamjenika ministra energetike Turske Hasana Murata Mercana, u delegaciji se nalaze i predstavnici najuspješnih turskih firmi među kojima su predstavnici Generalne direkcije za obnovljive izvore, Instituta za istraživanje u oblasti rudarstva, Uprave za eksploataciju rudnika, Elektroprivrede Republike Turske te predstavnici naftne industrije.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarević i zamjenik ministra energetike Turske Hasan Murat Mercan obratili su se medijima prije sastanka. Bojic je rekao da se današnji sastanak odnosi na elektroenergetski sektor i rudarstvo te da se pozivu VTKBiH odazvalo dvadesetak kompanija.

Upravo se čita:  Policija u Sarajevu jučer zatekla čak 34 pijane osobe za volanom

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarević iznijela je zadovoljstvo posjetom zamjenika ministra energetike Turske. Na pitanje da li će delegaciju Turske upoznati sa preprekama sa kojima se susreću i domaće i strane firme kad je riječ o investiranju u BiH, Dizdarević je odgovorila:
“Svakako je to dio prezentacije koju smo kao ministarstvo pripremili, jer invenstitori moraju znati koje su to potencijalne prepreke ili okolnosti koje se moraju riještiti da bi se investicija zaokružila.”

Ona je dodala da će se članovi turske delegacije susresti i sa predstavnicima nižih nivoa vlasti u BiH, odnosno sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljem i ministrom industrije, energetike i rudarastva Republike Srpske Željkom Kovačevićem.
Zamjenik turskog ministra energetike Hasan Murat Mercan rekao je kako je dobijanje informacija o mogućnostima investiranja u energetski sektor jedan od glavnih razloga posjete turske delegacije.

Upravo se čita:  Enes Karić imenovan za direktora DKPT-a

“U našoj delegaciji nisu samo predstavnici privatnog sektora, već i visoki zvaničnici javnih institucija u energetskom sektoru Turske. Mogu slobodno reći da su to najuspješnije turske firme u ovoj oblasti. Cilj nam je da istražimo koje su to mogućnosti koje pruža Bosna i Hercegovina, kako i na koji način možemo ostvariti zajedničke investicije i kako sa investicijama možemo doprinjeti unapređenju energetskog sektora BiH”, kazao je Mercan.
On je istaknuo kako se dobri politički odnosi između dvije zemlje trebaju prenijeti i na polje ekonomije, i izrazio psremnost turskog Ministarstva energetike da da doprinos tome.
Mercan je naglasio kako je potrebno fokusirati se projekte koji će u najkraćem roku dati rezultate na polju ekonomije.

Upravo se čita:  Velike gužve na izlazu iz BiH, ove granične prelaze trebate izbjegavati

Na pitanje da li je upoznat sa kompliciranim procedurama dobivanja dozvola za poslovanje u BiH, što predstavlja barijeru stranim investicijama, Mercan je odgovorio da su upoznati s tim problemom, ali izrazio i nadu da će te prepreke biti prevaziđene.

“Kada je u pitanju ekonomija i investiranje, sve biroktatske prepreke bi trebale da nestanu. Mislim da je to zadatak političara, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou, i smatram da to što prije treba prevazići. Mi smo spremni pomoći, jer smo i mi također imali poteskoće birokratske prirode”, zaključio je Mercan.

U organizaciji VTKBiH za tursku delegaciju je organizirana prezentacija o energetskim projektima i mogućnostima investiranja u BiH.
Nakon današnjih sastanaka u Sarajevu, turska delegacija će otputovati u Banju Luku.

(Anadolija)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo