Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Autor:Agencije

Preporučeno

Tužilaštvo BiH danas je počelo sa iznošenjem materijalnih dokaza, a Sud je odmah odbio da kao dokaze uvrsti 30 medijskih članaka iz juna prošle godine koji su govorili o usvajanju neustavnih zakona u NSRS

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno ročište u suđenju Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, kojima se sudi zbog nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Iako je najavljeno da će trajati dva sata, ono je prekinuto nakon sat na zahtjev sutkinje Sene Uzunović što je mnoge iznenadilo, piše Raport.

Inače, Tužilaštvo BiH danas je počelo sa iznošenjem materijalnih dokaza, a Sud je odmah odbio da kao dokaze uvrsti 30 medijskih članaka iz juna prošle godine koji su govorili o usvajanju neustavnih zakona u NSRS, a koji su se odnosili na neobjavljivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku RS.

Tužilaštvo je navelo da su tim dokazima htjeli ukazati da su optuženi bili svjesni šta rade, međutim sutkinja Uzunović je kazala da medijski članci ne mogu biti dokaz pred Sudom BiH.

Dalje su predstavljeni zapisnici o saslušanju Dodika i Lukića koje su proveli pripadnici SIPA-a. Dokazi su prikazivani na grafoskopu u sudnici da bi se mogla dokazati njihova autentičnost, s obzirom na to da je Tužilaštvo odbranama dio materijala dostavilo u kopijama. Da bi ti dokazi bili prihvaćeni danas su morali dokazati i njihovu autentičnost prikazivanjem na grafoskopu.

Upravo se čita:  Sudinica Uzunović zabranila Dodiku da svjedokinji postavi jedno pitanje

Kako se moglo vidjeti, dokazi Tužilaštva BiH su zapisnici, interni dokumenti Službenog glasnika…

Ali, najvažniji dokaz je odluka visokog predstavnika u BiH iz jula prošle godine, a kojima se sprečava stupanje na snagu koji reguliraju neobjavljivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Tužitelj Nedim Ćosić je te odluke pokazao na grafoskopu, ali je odbrana imala primjedbu da su one isprintane iz Word programa i da nemaju potpis i pečat.

Ono što je zanimljivo jeste da se još jednom pokazalo da BiH nema originalni Dejtonski sporazum. Tako je Tužilaštvo navelo da će dostaviti Aneks 10 kao dokaz, jer tad dio tretira odredbu prema kojoj je visoki predstavnik jedini vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Međutim, Tužilaštvo je ovdje napravilo propust da u optužnici nije navelo da će izvoditi to kao dokaz. Prema tome nisu ga ni sad mogli uložiti Sudu kao dokaz.

Oni su inače, tu odredbu skinuli sa stranice UN-a na engleskom jeziku pa su je službeno preveli.

Dalje su prikazani još neki interni dokument Službenog glasnika RS, kao što je Statut, Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta čime će Tužilaštvo vjerovatno dokazivati koje su ovlasti Lukića kao v.d. direktora Službenog glasnika RS.

Kao dokaz da je Milorad Dodik predsjednik RS, Tužilaštvo je priložilo dokument o potvrđivanju izbora koji je izdala Centralna izborna komisija. Interesantno je da je na tom dokumentu pisalo Milorad Dodik – predsjednik Republike Srpske, a tužitelj Nedim Ćosić je rekao da taj dokument govori da je prvooptuženi predsjednik entiteta RS.

Na to je Dodik dobacio da on nije predsjednik entiteta nego Republike Srpske. Skandalozno je da je on predsjednik Republike, a tužitelj je ponovio da je Republike Srpske i izostavio entitet.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

Dodik je zatražio riječ i ustao i rekao ‘poštovani Sude molim vas da opomenete tužitelja, jer na papiru piše da sam ja predsjednik Republike Srpske, ja nisam predsjednik entiteta’.

Sutkinja nije reagirala na ovo, jer je RS entitet.

Inače, na početku suđenja Dodik nije htio ustati, a sutkinja ga je podsjetila na obaveze poštivanja Suda, Dodik je nakon toga ipak ispoštovao odluku u polustojećem položaju.

Sutkinja je danas komentirajući jedna odgovor tužitelja u vezi sa dokazom kazala da je ne dovodi u poziciju da ga opominje, na šta je Dodik nešto dobacio, na šta ga je upozorila sutkinja.

Tužilaštvo će nastaviti 22. maja sa izvođenjem dokaza, a sutkinja Uzunović je već sada pokušala da ustanovi neke datume za juni jer najveća sudnica u Sudu nije slobodna u većini termina, a najviše odgovara u ovom predmetu zbog brojne publike.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas