Srijeda, 29 svibnja, 2024

Tužilaštvo otvorilo predmet protiv napadnutog povratnika iz Bratunca

Preporučeno

Mehanovićev advokat kaže da je u ovom slučaju od početka bilo jasno ko je napadač, a ko žrtva. Smatra da je pokretanje novog predmeta protiv Mehanovića reakcija Okružnog tužilaštva Bijeljina zbog podnošenja prijave protiv njihove tužiteljice.

Nakon što je mladić Osman Mehanović u junu prošle godine pretučen na parkingu ispred jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu, očekivala se brza reakcija Tužilaštva i procesuiranje počinilaca, ali to se nije desilo. Okružno tužilaštvo Bijeljina sada je u vezi sa ovim slučajem otvorilo novi predmet i to protiv napadnutog mladića.

Otvaranje novog predmeta u kojem Mehanovića sumnjiči za nanošenje ozljeda njegovim napadačima, uslijedilo je nakon što je advokat Osmana Mehanovića podnio disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH zbog sporog postupanja tužiteljice Jasmine Mrakanović.

“Nakon provedenih vještačenja i prikupljenih dokaza u odnosu na dva maloljetna lica N.D. i Đ.B. ovo tužilaštvo je dostavilo Prijedlog mjere pojačanog nadzora organa starateljstva nadležnom sudu. Kako iz provedenog vještačenja proizilazi da su i maloljetna lica zadobili tjelesne povrede od strane O. M., Okružno tužilaštvo Bijeljina je formiralo novi predmet u kome će provesti sve istražne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti i donijela pravilna tužilačka odluka”, navode iz Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Upravo se čita:  Izbjegnite neugodnosti i kazne: Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti ako prelazite granicu

Mehanovićev advokat kaže da je u ovom slučaju od početka bilo jasno ko je napadač, a ko žrtva. Smatra da je pokretanje novog predmeta protiv Mehanovića reakcija Okružnog tužilaštva Bijeljina zbog podnošenja prijave protiv njihove tužiteljice.

“Mi ćemo još odlučnije da nastavimo borbu kako bi te počinioce istjerali pred lice pravde, a kada završi ovaj cjelokupni proces, uključujući i ovaj protiv Osmana Mehanovića i protiv ovih maloljetnika, tada ćemo mi tražiti disciplinsku odgovornost onog ko je bio režiser ovog događaja, da se sve ovo sada okrene protiv Osmana Mehanovića”, ističe Mehanovićev advokat Mustafa Alić.

Upravo se čita:  Nestvarna scena u Neumu: Parkirao Passata u more, fotografije kruže internetom

Iz Ureda disciplinskog tužitelja za BHRT su rekli, u skladu sa zakonskim odredbama povjerljivosti propisanim u Zakonu o VSTV-u BiH, ne mogu dati informacije o radnjama koje poduzimaju kada je riječ o ovom slučaju.

“Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je krajem marta ove godine primio pritužbu koju navodite u upitu, ali ne može iznositi detalje njenog sadržaja. Zakon o VSTV-u BiH propisuje postupanje po navedenoj pritužbi, odnosno istraživanje navoda iznesenih u istoj i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju disciplinskog postupka”, naveli su.

Podršku u što ažurnijem i pravednijem rješavanju ovog, ali i drugih slučajeva napada na povratnike koji se dešavaju, a ne procesuiraju adekvatno i na vrijeme dala je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Duška Jurišić.

Upravo se čita:  Munira Subašić najavila tužbu protiv Nenada Stevandića: "Garantujem mu životom da ćemo i protiv njega donijeti presudu"

“To su strašne stvari koje se događaju, potpuni apsurdi. Međutim, budite uvjereni, držite moju riječ kao sigurnu, Osman Mehanović ne samo da je nevin čovjek, nego neko za čija prava kao mladog čovjeka se treba boriti, kao i njegove porodice”, kaže Jurišić.

Dvadesetogodišnji Osman Mehanović napadnut je u junu prošle godine na parkingu jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu. Iako je prvobitna informacija bila da je riječ o tri maloljetna napadača, u kasnijem toku istrage spominju se dvije osobe. Mehanović navodi da napadače nije poznavao od ranije, niti da su mu poznati motivi napada.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas...

Još vijesti za vas