Srijeda, 21 veljače, 2024

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv privatnika koji su radnicima isplaćivali dio plate u koverti

Preporučeno

Tužilaštvo je do sada saslušalo više od 30 svjedoka te iz njihovih iskaza i materijalne dokumentacije obezbijedilo dokaze da je od juna 2021. do novembra 2022. godine na ovaj način utajeno oko 190.000 KM poreza.

Tužilaštvo istražuje tuzlanske privatnike koji su radnicima isplaćivali dio plate u koverti zbog sumnje na utaju poreza, o čemu je CIN ranije pisao.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je pokrenulo istragu protiv Abdulaha Avdagića, vlasnika RIVA-e i „Robnog terminala“, njegove supruge Zlate Avdagić te uposlenica ovih firmi zbog sumnje na utaju poreza.

Istraga je pokrenuta nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako Avdagići radnicima godinama dijele novac u kovertama.

“Ova istraga je otvorena u maju 2023. godine i ona je u završnoj fazi“, rekao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, dodavši da će uskoro biti donesena tužilačka odluka u ovom predmetu.

Upravo se čita:  Ponovo se oglasio Fikret Hodžić i najavio nastavak borbe: 'To što sam osuđen, ne znači da sam kriv'

On kaže da su istragom obuhvaćene i dvije uposlenice iz računovodstva firmi koje su pomagale Avdagićima u izvršenju krivičnog djela, odnosno „vršile ispłatu ovih plata naruke”.

Tužilaštvo je do sada saslušalo više od 30 svjedoka te iz njihovih iskaza i materijalne dokumentacije obezbijedilo dokaze da je od juna 2021. do novembra 2022. godine na ovaj način utajeno oko 190.000 KM poreza.

Porodica Avdagić – Abdulah, Zlata i kćerka Amila vlasnici su i rukovodioci nekoliko kompanija u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj. Bave se: transportom, distribucijom, veleprodajom, maloprodajom, iznajmljivanjem nekretnina, a imaju i desetine kioska širom BiH.

Upravo se čita:  Osuđen sarajevski policajac: Ukrao i potrošio 80.000 KM, dobio godinu zatvora

Novinari CIN-a su razgovarali sa devet Avdagićevih radnika koji su ispričali kako su godinama dobijali jedan dio plate u kešu, a jedan dio na račun u banci. U novinarima ustupljenim mjesečnim obračunima plata za radnike firmi RIVA i „Robni terminal“ navedene su rubrike: „Dogovorena plata“, „Isplata preko banke“ i „Koverta“. Iznosi preko banke i u koverti u zbiru daju dogovorenu platu.

Ipak, Damir Alagić, advokat porodice Avdagić, tada je u razgovoru tvrdio da njegovi klijenti nisu isplaćivali platu, nego da su davali poklone koji se ne oporezuju.

Upravo se čita:  Detalji akcije u Banjaluci: Žandarmerija uhapsila petočlanu porodicu, ovo je razlog

„Milioneri koji imaju ljude na minimalcu – da im daju poklon svaki mjesec – to je van svake pameti. To nije poklon, to je plata u koverti“, rekao je tada novinarima jedan od bivših radnika RIVA-e Emir Baraković.

Kaže da je na račun dobijao 1.300, a naruke 500 KM plate: „Za život ti je potreban novac – moraš platiti račune, moraš jesti, moraš živjeti. Iz tog razloga, ne samo ja, nego svi drugi ljudi pristanu na tu platu u koverti. Jednostavno, nemaš drugog izbora“.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas