Nedjelja, 21 travnja, 2024

Tužilašvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u predmetu ”Ikona”

Preporučeno

Iz Tužilaštva BiH su u januaru 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svjedoka, među kojima i ambasadora BiH u Rusiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage nakon što je iz Ukrajine primilo obavijest da ikona zbog koje je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a, ne pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu ove zemlje, potvrđeno je za Detektor.

Iz Tužilaštva BiH su, po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć, od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobili odgovor u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da su istražitelji zatvorili postupak.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

– Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost – navodi se u odgovoru Tužilaštvu BiH koje je zbog toga donijelo naredbu o neprovođenju istrage, piše Detektor.

Polovinom decembra 2020. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio je Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak “srpsko-ruskog” prijateljstva.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije

Iz Ambasade Ukrajine su potom zatražili sastanak sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Iz Ukrajinske ambasade su tražili da ikona bude vraćena u ovu zemlju jer pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je nakon toga vratio ikonu.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a: Ko je kriv za krizu u BiH?

Iz Tužilaštva BiH su u januaru 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svjedoka, među kojima i ambasadora BiH u Rusiji.

Nedavno je u drugom predmetu pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Novinari Detektora do danas nisu dobili odgovor o broju prijava protiv Dodika za negiranje genocida.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas