Nedjelja, 25 veljače, 2024

Tuzla: XIV tradicionalno lilanje „Dokanj 2013“ (Foto)

Preporučeno

U Doknju nadomak Tuzle je u čast katoličkog blagdana svetog Ilije u organizaciji KUD „Sveti Ilija“ Dokanj i lovačke sekcije Dokanj upriličeno XIV tradicionalno lilanje, uz bogat sportsko-kulturno zabavni program i polaganje cvijeća na spomen obilježju u Doknju poginulim braniteljima domovinskog rata 1992-1995.

XIV tradicionalno lilanje  (Foto: A. Šimić)
XIV tradicionalno lilanje (Foto: A. Šimić)

U sportskom programu su se takmičari pored nadmetanja u malom nogometu natjecali i u tradicijskim vještinama ovog kraja poput bacanja kamena s ramena, skok u dalj, trčanje u vrećama i navlačenju konopca. Pored toga, prisutni su imali priliku uživati u razgledanju izložbe kulturne baštine žitelja Doknja, lovnih trofeja lovačke sekcije Dokanj i degustiranju tradicijskih jela i pića.

Picture 036

„Ove godine je program sadržaniji u odnosu na prethodne, kada pored tradicijskih disciplina, bacanje kamena s ramena, skok u dalj, trčanje u vrećama i navlačenju konopca, imamo i kulturno-zabavni program koji se održava u prostorijama Osnovne škole Dokanj, gdje izlažemo stare stvari i predmete, lovne trofeje i degustaciju starih jela“. S ponosom nam iznosi predsjednik KUD „Sveti Ilija“ Dokanj, Leon Milošić.

Kaja Garašević je učesnica izložbe ručnih radova u sopstvenoj režiji, kada nam otkriva pojedinosti njihove izrade: „Duži niz godina se bavim izradom narodne nošnje, za šta je potrebno puno truda, sredstava, strpljenja i kreativnosti da bi izradila što ljepšu nošnju, te nastavlja; Marama na glavi se zove salveta, pravi se od šifona, odnosno, kamrke, koju ukrašavamo kerama (vođama), ječermu sam također radila, peškir, tkanicu, košulja je stara sedamdesetak godina za koju je bez tkat namjenski i gaće sam radila na stanu za tkanje, čarape sama plela, zepe kupila u prodavnici Borovo“.

Picture 016

Organizator je pobjednicima u sportskim disciplinama podijelio skromne nagrade.

Sportsko-kulturno zabavni program u Doknju traje tri dana, 19, 20 i 21.07.2013. Prvi dan je sportsko-kulturni dio, drugi dan vjerski, dok je treći dan izričito sportskog karaktera.

Vidimo se i sljedeće godine u Doknju uz tradicionalan pozdrav: Lila uoči Ilina i godini živa bila.

Autor: Anto Šimić Čiko

(Bh-index)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas