Utorak, 23 travnja, 2024

Tuzlanski kanton: SDP ide u opoziciju, SBB se raspao, 22 zastupnika u novoj većini

Preporučeno

Nova skupština većina zvanično je podnijela inicijativu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi na čelu sa Seadom Čauševićem

22 zastupnika u novoj većini (Foto: Bportal)
22 zastupnika u novoj većini (Foto: Bportal)

SDP seli u opoziciju, SBB se raspao po šavovima, nova skupštinska većina ima 22 zastupnika. Ovo je u najkraćem epilog današnje burne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Nova skupština većina zvanično je podnijela inicijativu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi na čelu sa Seadom Čauševićem.

Novu većinu čine SDA, Stranka za BiH, BPS, NS Radom za boljitak, HDZ, nezavisni zastupnici Salih Šabović, Alija Azabagić i Zoran Jovanović, te Semir Turbić iz SBB BiH, kojem je članstvo u ovoj stranci nakon današnjeg glasanja upitno.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Stanje na terenu nije dobro

U opoziciji je ostalo 12 zastupnika SDP i jedini zastupnik SBB BiH koji je ostao vjeran ovoj partiji Mahir Nurkanović.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj Vladi bit će zakazana u narednih desetak dana. Osim smjene Vlade na istoj bi sjednici moglo doći i do promjene u rukovodstvu Skupštine, odnosno smjene predsjedavajuće Slađana Ilića.

Na njegovo mjesto bi trebao biti izabran Zoran Jovanović, dok bi zamjenik predsjedavajućeg trebao biti Muhamed Šadić (S BiH).

Iako su premijer Čaušević i SDP danima uvjeravali javnost da je imaju neupitnu većinu, da je koalicija ‘jaka i čvrsta’, optužujući pri tome medije (?!) kako ‘izmišljaju probleme’, već na samom početku današnje sjednice je bilo jasno šta se sprema. Naime, zastupnici NS Radom za boljitak, SDP-ovi koalicioni partneri, uopće se nisu pojavili na sjednici

Upravo se čita:  Na planinama “debeo” minus, očekuje se i snijeg

U tom trenutku je aktuelna vlada jos uvijek imala minimalnu većinu. Međutim, već nakon glasanja o prvoj inicijativi ispostavilo se da su ‘izgubili’ još jednog zastupnika SBB BiH. Semir Turbić podržao je inicijativu opozicije. Brojne pauze, konsultacije, pokušaji da se sjednica odloži prije nego se usvoji dnevni red, nisu dali rezultat. Nakon što dnevni red, na kojem se trebalo raspravljati o Prijedlog budžeta nije dobio potrebnu većinu, već je usvojen zahtjev opozicije da se o budžetu raspravlja u formi nacrta, i samom premijeru Čauševiću je postalo jasno da je izgubio većinu.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

-Trenutno imamo 16 zastupnika, kazao je vidno utučeni Čaušević, ne sluteći da će mu koji minut kasnije leđa okrenuti i BPS. Uglavnom, svi prijedlozi koje su SDP i Čauševića vlada uputili na Skupštinu imali su tek nedovoljnih 14 glasova.

Nakon što je postalo jasno da nova većina funcioniše, šef Kluba SDA Senad Alić i zavnično je najavio podnošenje inicijative za izgkasavanje nepovjerenja Vladi.
Izvor: Bportal

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas