Subota, 2 ožujka, 2024

Tužna kolona sa tabutima srebreničkih žrtava prošla kroz Sarajevo na putu do Potočara (Foto)

Preporučeno

Tužna kolona s tabutima 409 srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima prošla je danas oko podne kroz Sarajevo, na putu iz Visokog prema Potočarima.

povorka3Kao i ranijih godina, brojne Sarajlije izašle su na ulicu kako bi odali počast žrtvama genocida koji se dogodio u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Majke, sestre, supruge, rodbina, prijatelji ubijenih, ali i brojne Sarajlije tužnim pogledima, mnogi učeći Fatihu i tiho jecajući, ispratili su kolonu s tabutima među kojima je ove godine i najmanji tabut s posmrtnim ostacima novorođenčeta, bebe Muhić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima.

Upravo se čita:  Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

povorka-predsjednistvo1Neki su, odajući posljednju počast žrtvama, kačili cvijeće za vozila kojima se prevoze njihovi posmrtni ostaci, a koja su bila prekrivena državnim zastavama.

Između ostalih, preživjele srebreničke žrtve su sa jastucima na kojima su izvezena imena ubijenih članova njihovih porodica i sa slikama ubijenih i nestalih sa obje strane ulice ispratili tužnu kolonu sa srebreničkim žrtvama.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

povorka4Ispraćaju posmrtnih ostataka Srebreničana prisustvovali su visoki zvaničnici izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u BiH među kojima su bili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić a posmrtne ostatke srebreničkih žrtva ispratili su i američki i britanski ambasador u BiH Patrick Moon i Nigel Casey.

Nakon kratkog zaustavljanja ispred zgrade Predsjedništva BiH, tužna kolona prošla je pored spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, potom pored pijace Markale i Vijećnice, nastavljajući put prema Potočarima gdje bi trebala stići oko 17.00 sati.

Upravo se čita:  Meteorolozi najavili: Prvih sedam dana marta neće biti u skladu s kalendarom

zena-place-fenaU isto vrijeme dok su okupljene Sarajlije čekale da tužna kolona prođe isred zgrade Predsjedništva BiH, prеdsјеdаvајući Prеdsјеdništvа BiH Nеbојšа Rаdmаnоvić trebao je u zgradi Predsjedništva primiti dеlеgаciјu Еvrоpskоg pоkrеtа u BiH koja će mu dоdiјеliti priznаnjе zа dоprinоs prоmоciјi еvrоpskе idеје u BiH.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas