Subota, 20 srpnja, 2024

U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Autor:Nova TV

Preporučeno

“Hoćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima”, pitala je Iva Radić Jovana Radana.

Novinari emisije Provjereno hrvatske Nove TV godinama su pratili potresnu priču o Ivi Radić, koja više od 30 godina ne odustaje od potrage za istinom o svom ocu.

Sada su objavili potresnu snimku u kojoj Vukovarka Iva pokušava još jednom od čovjeka za kojega tvrdi da je odveo njenog oca doznati gdje su njegove kosti.

Riječ je o Jovanu Radanu, pripadnika srpskih paravojnih jedinica koji je djelovao u Veleprometu, i 2020. mu je na Županijskom sudu u Vukovaru počelo suđenje u odsutnosti, po optužnici podignutoj još 2007. godine.

“Hoćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima”

Njega je Iva Radić dočekala u petak ujutro u Beogradu, gdje se pojavio u tamošnjem Tužilaštvu za ratne zločine.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Na pitanja hoće li napokon reći gdje je završio njen otac i gdje su njegove kosti, Radić ni ovaj put od Radana nije dobila odgovore.

“Hoćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima”, pitala je Iva Radić Jovana Radana.

“Otkud ja znam?” odgovorio je.

“Kako ne znaš, odveo si ga… Reci gdje su mi kosti pokojnog oca”, zavapila je prema Radanu Iva Radić.

Novi odgovor je bio: “Pa ne znam.”

Snimku možete pogledati OVDJE.

Prvi put se s njim pred kamerama suočila prije pet godina

Upravo se čita:  Na Jadranu se plaća i do 260 eura kazne za najprimitivniju praksu na plaži: Odzvonilo bahatim turistima!

Iva se još prije pet godina pred kamerama Provjerenog suočila s čovjekom koji je osumnjičen za ubistvo civila i silovanja u Vukovaru, čovjekom kojeg je vidjela kako sjeda u automobil i u nepoznato odvodi njenog tatu Miju Radića.

Radan je tada bio pripadnik srpske paravojne formacije.

“Zaustavljeni smo nedaleko od naše kuće. Rekli su da moramo ući u dvorište Veleprometa i pokazali gdje da se zaustavimo. Mene je već počela hvatati panika. Onda su nam rekli da on mora ići u Negoslavce na ispitivanje. Moj suprug. Ja sam pitala zašto mora ići, zašto ga tu ne ispitaju. Rekli su nam da će ga vozač odvesti u Negoslavce i da će on tamo biti ispitan”, ispričala je Jelena Radić, supruga nestalog Mije Radića.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

Ivine dječje oči tada u Jovanu Radanu nisu vidjele opasnog vojnika, već prijatelja njenog tate. Nema šanse da bi mu naudili, mislila je. Ipak, pogled nije mogla odvojiti od automobila.

“Pogledom nas je pratio. Auto je izišao, skrenuo desno i tada sam zadnji put vidjela svog oca živog. Pamtit ću to dok sam živa. Tu scenu neću nikada zaboraviti”, rekla je Iva.

Nakon što je emisija emitirana, Provjerenom se javila žena koja je rekla kako je u Radanu prepoznala svog silovatelja iz Vukovara 1991. godine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas