Četvrtak, 23 svibnja, 2024

U BiH blokirana 62.744 računa firmi

Preporučeno

Prema ažuriranom izvještaju Centralne banke BiH, koji je objavljen danas, ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 62.744, a bar jedan blokiran račun ima 38.500 firmi.

Trend povećanja broja “blokiranih” firmi se nastavlja iz mjeseca u mjesec, a prvi izvještaj je Centralna banka BiH objavila u novembru prošle godine kada je bilo 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.500 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

U poslovnim krugovima smatraju da je ovakav popis mnogima od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera.

Centralna banka Foto: Arhiv
Centralna banka (Foto: Arhiv)

(Fena)

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas