Četvrtak, 18 srpnja, 2024

U BiH će biti gore nego u Grčkoj, blago države ide na prodaju!

Preporučeno

Da li je nova tranša MMF-a pobjeda ili uvod u rasprodaju preostalog državnog blaga u Bosni i Hercegovini; Još je ostalo da potrošimo ono što su nam očevi ostavili, a što se tiče djece, njih već zadužujemo kreditima koje ne vraćamo, rekao je profesor Vjekoslav Domljan

vjekoslav_domljan_230612Vijest da je Međunarodni monetarni fond u ponedjeljak odobrio novu trašu kredita Bosni i Hercegovini u iznosu od 78 miliona KM dočekana je u Sarajevu s velikom radošću jer je, za sada, očuvana fiskalna stabilnost te države, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Međutim, ekonomski analitičari ozbiljno upozoravaju da je riječ o Pirovoj pobjedi i da će se BiH uskoro naći u ozbiljnim problemima i vjerovatno biti suočena s neophodnošću prodaje preostalog ”porodičnog srebra”, to jeste udjela u elektroprivredama i telekom operaterima.

Da je to tačno potvrđuju i najave direktora Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhreta Fazlića da je u planu privatizacija manjinskih paketa “BH Telecoma” Sarajevo, kao i “Elektroprivrede BiH” i ”Elektroprivrede HZHB” iz Mostara.

Ali, i ”Energoinvesta”, ”Sarajevo-osiguranja”, ”Aluminija”, te preostalih dijelova državnog kapitala u ”Bosnalijeku”, ”Enrgopetrolu”… Na ovaj način su potvrđene informacije agencije Anadolija o pripremi skore privatizacije ”BH Telecoma” i dvije elektroprivrede, što je vladajuća većina nedavno najprije odlučno negirala.

Ekonomski analitičar Vanjsko-trgovinske komore (VTK) BiH Igor Gavran upozorava kako je sve što se dešava s MMF-om tragedija BiH.

”Suština svega su problemi koje BiH ima sa svojim neodrživim funkcioniranjem javnih finansija. Umjesto suštinskih promjena, problemi se rješavaju krpljenjem budžetski rupa zaduživanjem. Jedno zadužeivanje slijedi drugo. To vodi u spiralu daljeg zaduživanja što će se kad-tad morati pokriti nekom realnom vrijendosšću. Da li će ta realna vrijednost biti privatizacija, prodaja javne imovine, onog malo što je ostalo telekomunikacijama ili energetskom sektoru? Ili će se, pak, napraviti zaokret i javna potrošnja svesti u realne okvire, a privući neka nova sredstva koja neće biti kreditna zaduženja. Međutim, trenutno stanje ne ukazuje na velike promjene, već na nastavak zaduživanja”, kazao je Gavran za agenciju Anadolija.

Upravo se čita:  Na snazi narandžasto upozorenje: Temperature će ići i do 41 stepen

Nadalje, Gavran je upozorio kako BiH, nažalost, ne prijeti grčki scenario, jer je Grčka punopravna članica Evropske unije (EU) kojoj će nastaviti pomagati cijela EU i međunarodna zajednica.

”Mi smo na margini dešavanja i puno teži scenariji mogu zadesiti BiH u odnosu na Grčku. Sve je veći broj kompanija sa blokiranim računima, jer nisu likvidne. Ekonomska aktivnost je sve sporija, a broj privrednih subjekata sve manji. Sve više kompanija se gasi ili prelazi u sivu ekonomiju. Sve to vodi daljim negativnim pojavama”, ocijenio je on.

Međutim, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić smatra da je nova tranša MMF-a dobro rješenje, jer su to trenutno najjeftinija sredstva koja se mogu dobiti u svijetu.

”To je mnogo povoljnije nego izdavanje bilo kakvih blagajničkih zapisa ili drugih vrijendostnih papira. To je skuplje. A i to je kratkoročno. Mi moramo riješiti neke strutkrurne probleme ako govorimo o generalnom budžetiranju. Mi moramo riješiti deficit u budžet i da izjednačimo strane bilansa. Ali, imajući u vidu zaduženja koje su imala prethodne vlade, to je sada nemoguće. Iduće godine imamo značajne uplate po međunarodnim kreditima. Ne možemo sebi priuštiti da ne izmirimo te obaveze, jer bi onda došli u poziciji da nigdje ne možemo dobiti sredstva i država bi praktično bankrotirala. To bi bilo još gore”, kazao je Čičić za AA.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

Gavran, pak, upozorava da će se prodaja malih paketa elektroprivreda i telekom operatera vršiti isključivo da bi se pokrili budžetski deficiti.

”Nema to stratešku vrijednost. Dakle, ide se ka daljem rasipanju. Ako ćemo jednog dana nalaziti strateškog partnera imat ćemo manju cijenu, jer će postojati i manji udio. Ovakvi prijedlozi privatizacije tek ne vode ničemu do usitnjavanju i umanjivanju vrijednosti onog što imamo. Prijedlog da se sada prodaje 5 ili 10 posto kapitala, to nije koncept već pokušaj pronalaženja bilo kakve vrijednosti u preostalom državnom vlasništvu. Dakle, da se iskrpi novac i baci u megalomanski sistem javne potrošnje”, tvrdi Gavran.

Čičić ne smatra problematičnim privatizaciju javnih dobara. Štaviše, kaže da je apsurdno o tome govoriti jer je javnost generalno protiv privatizacije, što razumije, jer je malo primjera uspješne privatizacije u BiH.

”Ja sam, naravno, za privatizaciju svega što nije od egzistencijalnog značaja”, tvrdi Čičić.

Govoreći o novoj tranši MMF-a, koja se u BiH doživljava kao pobjeda, ugledni profesor ekonomije sa Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru Vjekoslav Domljan je vrlo skeptičan.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

”Još jedna ovakva pobjeda i nema nam spasa… Tempo zaduživanja u BiH raste brže nego stopa rasta. U pitanu je opasan trend zaduživanja. Sposobnost otplate je zakržljala. Posebno je opasno što novac od MMF-a ne služi za, kako kažu ekonomisti, početno punjenje ”pumpe” za pokretanje ekonomije. Vlade nemaju porgrama, pa ne mogu osigurati početno punjenje pumpe na zdrav način. Ova sredstva su u funkciji održavanja potrošnje. Sve je usmjereno na održavanje starog sistema prekomjerne opće i javne potrošnje, koji se iscrpio”, istakao je profesor Domljan, dodajući kako je BiH potreban novi sistem razvoja.

Prema njegovim riječima, novim sredstvima iz MMF-a BiH se još više uvlači u probleme. Pita se šta će biti kada krediti dolaze na otplatu.

”Obiteljsko srebro je zadnja linija obrane. Još je ostalo da potrošimo ono što su nam očevi ostavili, a što se tiče djece, njih već zadužujemo kreditima koje ne vraćamo. Živimo na račun proteklih i budućih generacija. Nema izgleda da će doći do bilo kakvih promjena. Agonija se produžva. Dakle, preostaje da rasprodamo obiteljsko sredstvo. Situacija je zaista teška a nema nikakve vizije dase takvo stanje promijeni”, zaključio je Domljan.

Inače, MMF je u ponedjeljak pozitivno ocijenio provedbu programa, zaključivanje pregleda i ocjenjeno je da je usvajanje novog jedinstvenog Zakona o povoljnijem penzionisanju u Parlamentu FBiH omogućilo odobravanje novih sredstava.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas