Srijeda, 28 veljače, 2024

U BiH izdato narandžasto upozorenje na obilne padavine i vjetar južnog smjera

Autor:AA

Preporučeno

- Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje na obilne padavine i vjetar južnog smjera, javlja Anadolija.

Upozorenje je izdato za područje područje Hercegovine i jugozapada Bosne. Očekuje se vjetar južnog smjera širom Bosne i Hercegovine. Upozorenje na padavine izdato je za period od subote do večeras do 21 sat.

– Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 kilometara na sat. Na planinama i visoravnima do 90 kilometara na sat – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Neobična putanja: Izviđački avion ponovno leti iznad Bosne i Hercegovine

Svjetska meteorološka organizacija objavila je preporuke i mjere građanima.

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju usljed smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila usljed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući – dodali su.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas