Utorak, 23 srpnja, 2024

U BiH stiže toplotni val, temperature će rasti do 35 stepeni

Preporučeno

U periodu od 6. do 13. juna prema trenutnim sinoptičkim materijalima očekuje se stabilizacija vremenskih prilika.

U Bosni i Hercegovini danas će biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle i niskih oblaka. Slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 23 i 29 stepeni.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunćano vrijeme. Jutarnja temperatura oko 14, a najviša dnevna temperatura zraka oko 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upravo se čita:  Uz mnogo zamjerki na dokument: Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

Prve ljetne vrućine

Na vidiku su prve ljetne vrućine. U periodu između 6. i 10. juna temperature oko 30°C, lokalno do 35°C. Tih dana pretežno sunčano, stabilnije uz rjeđu pojavu pljuskova, javlja BHmeteo.

U periodu od 6. do 13. juna prema trenutnim sinoptičkim materijalima očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Stabilizacija vremenskih prilika uslovit će i porast temperature zraka, javlja FHMZ.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15°C i 20°C, u Hercegovini do 22°C. Najviša dnevna temperatura od 26°C do 31°C, na sjeveru i jugu zemlje do 34°C.

Upravo se čita:  Samo 44 posto djece u BiH ide u vrtić, u EU 92 posto

Prognoza za naredne dane

Što se tiče naredna tri dana i dalje će biti nestabilno vrijeme.

U nedjelju do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno uz kišu moguća je i pojava grada. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28 stepeni.

U ponedjeljak pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno uz kišu moguća je i pojava grada. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 25 stepeni.

Upravo se čita:  Čekanje na medicinske preglede duže od godinu dana postalo je svakodnevnica za građane

U utorak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, uglavnom prije podne. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, nestabilno vrijeme sa kišom pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 26 stepeni.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas