Utorak, 27 veljače, 2024

U bijedi, zaboravljen od svih: Umro posljednji potomak Mehmed paše Sokolovića

Preporučeno

Ljubo Kiridžić je do smrti živio u trošnoj kući, bez struje, a seoce iz kog je kao janičar odveden Mehmed paša djeluje pusto, mladih gotovo i nema. Struje nije bilo jer se u tom selu krio Draža Mihailović

U selu Sokolovići, nadomak Rudog, rodnom mjestu čuvenog Mehmed paše Sokolovića, umro je u 88. godini Ljubo Kiridžić, posljednji potomak velikog vezira. Ljubo je do smrti živio u velikoj nemaštini, u trošnoj kući bez struje. Decenijama je svim namjernicima s ponosom pričao razne događaje iz života slavnog pretka.

Seoce iz kog je kao janičar u Tursku odveden Mehmed paša djeluje usnulo i pusto. Ostali su u njemu uglavnom starci, mladih gotovo i nema, a godinama se ovdje nije čuo plač novorođenčeta.

Ljubina rodbinska veza s čuvenim turskim vojskovođom nije mu pomogla da ima udobniji život. Decenijama je s ponosom pričao svima koji su pohodili Sokoloviće o svom pretku, pokazujući im ruševine porodične kuće Dimitrija Sokolovića, Mehmedovog oca.

Upravo se čita:  Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH, država od njega zaradila skoro 100.000 KM

Ljubo Kiridžić je za života pričao da se 1943. kod njega u selu Ravanci, koje se naslanja na Sokoloviće, krio general Draža Mihailović, s kojim se on rukovao u zoru 13. marta 1946, ne sluteži izdaju i hvatanje Draže samo koji sat kasnije.

potomak-sokolovicMještani kažu da je baš zbog Draže zaselak Ravanci, u kome su Ljubo i njegova supruga Milja (83) dugo bili jedini stanovnici, poslije rata bio kažnjen i zaboravljen, bez struje i osnovnih sredstava za život, i tako je ostalo do dan danas.

Starina Ljubo je svojevremeno ispričao nešto što nisu dokučili ni mnogobrojni istoričari. U autobiografi Mehmed paše Sokolovića majka velikog vezira zvala se Marija. To mu je potvrdio djed koji je bio rođen 1848. i živio je ravno 100 godina, a njemu opet njegov djed, što se kao živo predanje prenosilo s koljena na koljeno.

Upravo se čita:  Skandalozni podaci: Građani BiH posjeduju skoro dva miliona komada oružja

Ovih dana selo Sokolovići je sablasno pusto, s tek desetak raštrkanih, uglavnom napuštenih kuća. Selom dominira po drugi put obnovljena džamija, koju je Mehmed paša sagradio svom ocu Dimitriju, koji je prelaskom u islam postao Sinan beg.

Pokojni Ljubo je tvrdio da je stotinak metara dalje od džamija Mehmed – paša sagradio i crkvu svojoj majci Mariji, ali je ona ostala porušena u šipražju i nikada nije obnovljena.

Zanimljivo je da vodovod pravljen prije pet vijekova u ovom selu i danas funkcioniše. Na autobuskom stajalištu na natpisom “Sokolovići” na putu Rudo – Sarajevo, dominiraju gomile otpada i šuta.

Upravo se čita:  Neobična putanja: Izviđački avion ponovno leti iznad Bosne i Hercegovine

U šest vijekova dugoj istoriji Osmanske carevine, za vrijeme 36 sultana, izmijenjalo se na vlasti ukupno 210 velikih vezira. Međutim, turski istoričari se slažu da među njima Mehmed paša Sokolović zauzima istaknuto mjesto jer je najzaslužniji za uzdizanje turske imperije.

Njegov život od ličnog sultanovog sobara i oružara, admirala mornarice, vojnog komandanta turske vojske, osvajača Sigeta, Arabije i Bagdada, održao ga je u službi čak kod tri sultana.

– I danas je nevjerovatno i nepojmljivo kako je Mehmed paša Sokolović u svom selu, prije 450 godina, mogao graditi i crkvu i džamiju, biti i Srbin i musliman i pravoslavac i Turčin odjednom, pa imati za brata srpskog patrijarha Makarija Sokolovića i ujedno biti sultanov zet, dizati ćupriju na Drini svom narodu i planirati Suecki kanal drugim narodima – priča u dahu Bojan Bajić, stanovnik Rudog.

(Telegraf.rs)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas