Četvrtak, 18 srpnja, 2024

U Bosanskom Šamcu oko stotinu učenika zaraženo salmonelom

Preporučeno

Oko stotinu učenika osnovne škole u Obudovcu kod Bosanskog Šamca i nekoliko starih osoba zaraženo je salmonelom, koja je otkrivela u majonezi u prodavnici brze hrane “Big mama“.

Osnovna škola Obudovac
Osnovna škola Obudovac

Taj gril, koji se nalazi se u blizini osnovne škole, zatvoren je tek danas, iako je prvi slučaj trovanja salmonelom zabilježen još prije 10 dana.

Roditelji navode da neko mora da odgovara za ugrožavanje zdravlja djece i najavljuju tužbe, ukoliko izostanu sankcije.

Upravo se čita:  Tuga okovala BiH: Preminuo 32-godišnji doktor Rinad Zukić

Direktor Osnovne škole Obudovac Dušan Filipović tvrdi da su intervenirali odmah nakon obavijesti da je hrana u “Big mami“ zaražena salomonelom.

Đacima su sugerirali da ne kupuju hranu u objektu, ali je trovanje hranom ipak trajalo devet dana.

Inspektorica za hranu i sanitarnu zaštitu u općini Bosanski Šamac Draginja Rakić istakla je da su neophodne mjere preduzete odmah po dobijanju izvještaja iz šamačkog Doma zdravlja, u kojem se navodi da postoji indicija o epidemiološkoj pojavi enterokolitisa kod određenog broja pacijenata koji su izjavili da su konzumirali hranu u objektima brze hrane u blizini osnovne škole.

Upravo se čita:  Kome u Neumu smeta put do jedine džamije? "Uklonili putokaze kako ljudi ne bi došli do bogomolje"

Ona je dodala da je, s obzirom na to da je u ispitanom uzorku majoneze utvrđeno prisustvo salmonele, zabranjen promet neispravnom hranom, naložene su protive pidemijske mjere i izrečena novčana kazna u skladu sa zakonom.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas