Srijeda, 29 svibnja, 2024

U FBiH prosječna bruto plata 2.045 KM

Autor:Fena

Preporučeno

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za februar 2024. godine nominalno je viša za 10,6 posto, a realno je viša za 9,4 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za februar 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.315 KM i nominalno je niža za 1,7 posto, a realno je niža za 2,3 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za februar 2024. godine nominalno je viša za 10,2 posto, a realno je viša za 9,0 posto.

Upravo se čita:  Pokrenuta istraga o smrti porodilje u Gračanici: Direktor bolnice otkrio šta se dešavalo kobne noći

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate u februaru, u odnosu na januar, zabilježeno je u djelatnosti Javna uprava i odbrana; obavezno socijalno osiguranje za 1,7 posto, djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 0,7 posto te Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 0,4 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnosti Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 7,6 posto, Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 7,0 posto i djelatnosti Umjetnost, zabava i rekreacija za 4,3 posto.

Upravo se čita:  Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za februar 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 2.045 KM i nominalno je niža za 1,8 posto, a realno je niža za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za februar 2024. godine nominalno je viša za 10,6 posto, a realno je viša za 9,4 posto.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas