Petak, 24 svibnja, 2024

U FBiH stotine hiljada ljudi se prijavilo za pomoć EU: Evo gdje najviše

Autor:N1

Preporučeno

U posljednjim ažuriranim podacima, koji su obnavljani svaki dan u 12.30 sati, navedeno je da ima 315.393 potencijalnih osoba za prijavu.

Prema novim ažuriranim podacima, općine u Federaciji Bosne i Hercegovine unijele su ukupno 152.334 prijave-domaćinstva, i ukupno 301.884 osobe za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu.

Statistički pregled objavljen je na web stranici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH za 9. novembar. Građani koji ispunjavaju kriterije će se, kako je ranije rečeno, moći prijavljivati do danas.

Upravo se čita:  Usvojene su izmjene zakona o kontroli cijena: Šta one donose?

U posljednjim ažuriranim podacima, koji su obnavljani svaki dan u 12.30 sati, navedeno je da ima 315.393 potencijalnih osoba za prijavu.

Najviše prijavljenih za pomoć, njih 106.721, dolazi iz kategorije domaćinstava u kojim su najviše dva člana penzioneri čija penzija nije viša od iznosa zagarantovane penzije koja je bila u decembru prošle godine.

Nadalje, 26.202 prijavljenih domaćinstava dolazi iz kategorije onih u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak.

Upravo se čita:  Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: "Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni"

Slijedi 19.700 prijava iz domaćinstava u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u decembru prošle godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

Stiglo je i 1.328 prijava iz domaćinstava u kojima su tokom prošle godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa jednim roditeljem koji je dobijao minimalnu plaću od 543 KM ili nije ostvarivao prihode koji se oporezuju.

Upravo se čita:  Možemo odahnuti: Olujni sistemi napustili BiH, slika iz Dervente "zaledila" građane

Najviše prijava stiglo je iz Zenice, njih 11.083.

Izdvajamo

Izdvajamo

Uzeo joj 10.000 KM: Muškarac iz Glamoča ucjenjivao ženu snimcima

Banjalučka policija uhapsila je M. H. iz Glamoča zbog sumnje da je počinio krivično djelo ucjena. On se sumnjiči da...

Još vijesti za vas