Utorak, 5 prosinca, 2023

U FBiH stotine hiljada ljudi se prijavilo za pomoć EU: Evo gdje najviše

Autor:N1

U posljednjim ažuriranim podacima, koji su obnavljani svaki dan u 12.30 sati, navedeno je da ima 315.393 potencijalnih osoba za prijavu.

Preporučeno

Prema novim ažuriranim podacima, općine u Federaciji Bosne i Hercegovine unijele su ukupno 152.334 prijave-domaćinstva, i ukupno 301.884 osobe za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu.

Statistički pregled objavljen je na web stranici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH za 9. novembar. Građani koji ispunjavaju kriterije će se, kako je ranije rečeno, moći prijavljivati do danas.

Upravo se čita:  Zadnji voz za Brisel: Možemo li se nadati otvaranju pretpristupnih pregovora sa EU?

U posljednjim ažuriranim podacima, koji su obnavljani svaki dan u 12.30 sati, navedeno je da ima 315.393 potencijalnih osoba za prijavu.

Najviše prijavljenih za pomoć, njih 106.721, dolazi iz kategorije domaćinstava u kojim su najviše dva člana penzioneri čija penzija nije viša od iznosa zagarantovane penzije koja je bila u decembru prošle godine.

Nadalje, 26.202 prijavljenih domaćinstava dolazi iz kategorije onih u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Slijedi 19.700 prijava iz domaćinstava u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u decembru prošle godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

Stiglo je i 1.328 prijava iz domaćinstava u kojima su tokom prošle godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa jednim roditeljem koji je dobijao minimalnu plaću od 543 KM ili nije ostvarivao prihode koji se oporezuju.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Najviše prijava stiglo je iz Zenice, njih 11.083.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo