Subota, 2 ožujka, 2024

U FBiH traje akcija ‘zaključavamo cijene’: Osjete li građani efekte kampanje?

Preporučeno

Akciji "Zaključavamo cijene" do sada se pridružilo 31 trgovačko društvo sa oko 1.450 maloprodajnih objekata. Uštede su značajne, smatraju u federalnom ministarstvu trgovine.

U prve tri sedmice akcije “Zaključavamo cijene” koju su dogovorili Federalno ministarstvo trgovine, Udruženje poslodavaca Federacije BiH, udruženja potrošača i sindikata trgovačkih radnika, ušteda na potrošačkoj korpi od 40 proizvoda iznosi oko 35 KM. Akcija je počela 15. decembra i trajat će do 15. marta. Primijete li građani efekte?

Akciji “Zaključavamo cijene” do sada se pridružilo 31 trgovačko društvo sa oko 1.450 maloprodajnih objekata. Uštede su značajne, smatraju u federalnom ministarstvu trgovine.

– One se kreću oko 33, 46, 52 marke, maksimalna ušteda, odnosno razlika između redovnih i zaključanih cijena – rekla je Merima Gosto, pomoćnica federalnog ministra trgovine za cijene i analizu tržišta.

Upravo se čita:  Tuga u Sarajevu: Tromjesečna beba preminula u dječijem domu na Bjelavama

Predstavnici poslodavaca ističu da je sve dogovoreno u dosadašnjem toku akcije ispoštovano, da su ostvareni očekivani rezultati i da ima dovoljno količina odabranih proizvoda i za naredni period.

– Mislim da možda bi u nekim narednim akcijama moglo se razmišljati da li da se smanji PDV na te istaknute artikle, a u konačnici, zašto da ne i ukinuti na osnovne životne namirnice možda ili ga u nekoj mjeri smanjiti da i država, s obzirom da imamo jako visok stepen prikupljanja prihoda i poreza – kazao je Suad Ećo, Udruženje poslodavaca FBiH.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

Ekonomski analitičar, Željko Rička kaže da ovo jeste mogućnost da se, s ciljem pomoći građanima, nešto poduzme u kratkom roku, ali sumnja u efekte takvog djelovanja, jer je na dobrovoljnoj osnovi. Istinska rješenja su sistemska i tiču se monetarnih i fiskalnih mjera.

– Od toga zavisi da li možemo provoditi ove mjere koje pomažu stanovništvu, da u jednom trenutku dođe bar u bolji položaj u odnosu na prethodno stanje. Ovako ćemo samo imati nominalno povećanje, ograničenje cijena, ako neko bude poštivao, a ovamo sa druge strane opet ćemo dobiti inflaciju ili nećemo moći plate da povećamo da se izjednačimo sa cijenama koje rastu – kazao je.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Akcija “Zaključavamo cijene” traje do 15.marta. Iz Ministarstva trgovine FBiH podsjećaju da se trgovačka društva i dalje mogu prijaviti za učešće u ovoj aktivnosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas