Petak, 1 prosinca, 2023

U FBiH zabilježen porast broja smrtnosti djece do pet godina, poznati uzroci

Autor:Fena

– Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto.

Preporučeno

Tokom prošle godine na području Federacije BiH umrlo je ukupno 23.187 osoba, od kojih 11.711 muškog i 11.476 ženskoga spola, a među njima je i 118 djece do pet godina, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Od navedenog broja preminule djece, 63 su dječaka i 55 djevojčica, navodi Večernji list BiH.

Prema podacima Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2022. godinu, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, tokom prošle godine umrlo je 108 dojenčadi ili 6,5 na 1000 živorođenih.

– Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto.

Kongenitalne malformacije nalaze se na drugom mjestu s učestalosti od 12 posto.

Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do 6 dana života čini 61,1 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 19,4 posto, navodi se u godišnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

Povrede i trovanja

U dokumentu stoji kako je tokom navedenog razdoblja registrirano i pet slučajeva smrti djeteta do pet godina uslijed povreda, trovanja i slično.

U podacima se navodi kako je od posljedica određene infektivne i parazitarne bolesti u razmatranom razdoblju preminulo jedno dijete, posljedica endokrinih i metaboličkih oboljenja s poremećajima u prehrani također jedno dijete, isti broj djece preminuo je i od posljedica oboljenja nervnog sistema.

Oboljenja cirkulacijskog sistema prouzrokovala su smrt šestoro djece, a oboljenja respiratornog sistema, kao i oboljenja genitourinarnog sistema po jednog djeteta.

Nepoznati uzroci

Određena stanja porijeklom perinatalnog razdoblja razlog su smrti 71 djeteta do pet godina tokom prošle godine, dok su kongenitalne malformacije, deformacije i hromosomske abnormalnosti odgovorne za smrt 13 djece navedene dobne grupe.

Upravo se čita:  FHMZ objavio sezonsku prognozu: Kakva je zima pred nama, slijedi li nam smrzavanje i evo koliko se padavina očekuje

Od nepoznatog uzroka preminulo je sedmoro djece, a sa simptomima, znakovima i nenormalnim kliničkim nalazima i laboratorijskim nalazima koji nisu drugdje klasificirani devetoro.

– Posebna pažnja posvećena je smrtnosti dojenčadi i djece do pet godina kao bitnog pokazatelja zdravlja majke i djeteta, kao i ukupne kvalitete zdravstvene zaštite koja se pruža – naznačeno je u dokumentu “Zdravstveno-statistički godišnjak Federacije BiH za 2022. godinu” kojem je svrha upoznati nadležna tijela i institucije zdravstva Federacije BiH, kao i druge korisnike podataka s osnovnim podacima, pokazateljima iz oblasti zdravstva.

Uspoređujući podatke iz navedenog dokumenta za prošlu i pretprošlu godinu, vidljivo je kako je došlo do rasta broja smrtnosti među djecom do pet godina u ovom bh. entitetu. Naime, podaci iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2021. godinu pokazuju da je tokom te godine umrlo 99 dojenčadi ili šest na 1000 živorođenih.

Upravo se čita:  Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi tokom 2021. godine bila su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 70 umrle dojenčadi ili 70,7 posto.

Kongenitalne malformacije nalazile se na drugom mjestu s učestalosti od 12,1 posto. Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do šest dana života čini 65,6 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 17,2 posto.

U 2021. godini umrlo je 113 djece do pet godina starosti sa stopom smrtnosti 6,9 na 1000 živorođenih. U 2021. godini registriran je jedan slučaj smrti djeteta do pet godina uslijed povreda, trovanja i slično, navodi se u podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Djevojka (16) namamila u šumu taksistu koji je silovao: Pojavila su se njena braća s užetom, a o epilogu bruji cijela Švedska

Švedski sud osudio je 16-godišnju djevojku i njena četiri brata za ubistvo čovjeka koji je silovao. Taksist kojeg je...

Možda vas zanima i ovo