Utorak, 25 lipnja, 2024

U FBiH zabilježen porast broja smrtnosti djece do pet godina, poznati uzroci

Autor:Fena

Preporučeno

– Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto.

Tokom prošle godine na području Federacije BiH umrlo je ukupno 23.187 osoba, od kojih 11.711 muškog i 11.476 ženskoga spola, a među njima je i 118 djece do pet godina, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Od navedenog broja preminule djece, 63 su dječaka i 55 djevojčica, navodi Večernji list BiH.

Prema podacima Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2022. godinu, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, tokom prošle godine umrlo je 108 dojenčadi ili 6,5 na 1000 živorođenih.

– Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto.

Kongenitalne malformacije nalaze se na drugom mjestu s učestalosti od 12 posto.

Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do 6 dana života čini 61,1 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 19,4 posto, navodi se u godišnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Upravo se čita:  Edis je proglašen dobrotvorom godine u Sloveniji: Otac petoro djece sa bratom i kolegom besplatno popravio 30 krovova i posao još nije gotov

Povrede i trovanja

U dokumentu stoji kako je tokom navedenog razdoblja registrirano i pet slučajeva smrti djeteta do pet godina uslijed povreda, trovanja i slično.

U podacima se navodi kako je od posljedica određene infektivne i parazitarne bolesti u razmatranom razdoblju preminulo jedno dijete, posljedica endokrinih i metaboličkih oboljenja s poremećajima u prehrani također jedno dijete, isti broj djece preminuo je i od posljedica oboljenja nervnog sistema.

Oboljenja cirkulacijskog sistema prouzrokovala su smrt šestoro djece, a oboljenja respiratornog sistema, kao i oboljenja genitourinarnog sistema po jednog djeteta.

Nepoznati uzroci

Određena stanja porijeklom perinatalnog razdoblja razlog su smrti 71 djeteta do pet godina tokom prošle godine, dok su kongenitalne malformacije, deformacije i hromosomske abnormalnosti odgovorne za smrt 13 djece navedene dobne grupe.

Upravo se čita:  Avion P-68C ponovo izvodio neobične letove iznad BiH

Od nepoznatog uzroka preminulo je sedmoro djece, a sa simptomima, znakovima i nenormalnim kliničkim nalazima i laboratorijskim nalazima koji nisu drugdje klasificirani devetoro.

– Posebna pažnja posvećena je smrtnosti dojenčadi i djece do pet godina kao bitnog pokazatelja zdravlja majke i djeteta, kao i ukupne kvalitete zdravstvene zaštite koja se pruža – naznačeno je u dokumentu “Zdravstveno-statistički godišnjak Federacije BiH za 2022. godinu” kojem je svrha upoznati nadležna tijela i institucije zdravstva Federacije BiH, kao i druge korisnike podataka s osnovnim podacima, pokazateljima iz oblasti zdravstva.

Uspoređujući podatke iz navedenog dokumenta za prošlu i pretprošlu godinu, vidljivo je kako je došlo do rasta broja smrtnosti među djecom do pet godina u ovom bh. entitetu. Naime, podaci iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2021. godinu pokazuju da je tokom te godine umrlo 99 dojenčadi ili šest na 1000 živorođenih.

Upravo se čita:  Nova dramatična potjera: Bahati vozač bježao policiji pa oštrim predmetom napao policajca

Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi tokom 2021. godine bila su oboljenja, stanja porijeklom perinatalnog razdoblja – ukupno 70 umrle dojenčadi ili 70,7 posto.

Kongenitalne malformacije nalazile se na drugom mjestu s učestalosti od 12,1 posto. Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do šest dana života čini 65,6 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 17,2 posto.

U 2021. godini umrlo je 113 djece do pet godina starosti sa stopom smrtnosti 6,9 na 1000 živorođenih. U 2021. godini registriran je jedan slučaj smrti djeteta do pet godina uslijed povreda, trovanja i slično, navodi se u podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas